Burze

RELIGIJSKO U EKONOMIJI: Sarajevska burza uvela Islamski indeks, žele privući dodatne investitore

Kako su pojasnili iz uprave Sarajevske burze u suradnji s BBI bankom uspostavili su posebni popis tvrtki čije se poslovanje prati kao odgovor na rastuću potražnju za investicijskim proizvodima koji su u skladu sa principima islamske ekonomije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sarajevska burza (SASE) objavila je kako je uz tri postojeća uspostavila i tzv. Islamski indeks koji će pratiti kretanje cijena dionica 25 tvrtki koje posluju na tržištu Bosne i Hercegovine.

Taj je indeks kao burzovni alat lansiran u suradnji s Bosna Bank International (BBI) koje je utemeljena kapitalom iz islamskih zemalja.

Direktor SASE Tarik Kurbegović kazao je kako se ovime samo slijedi praksa kakva već postoji na brojnim drugim burzama.

"Mi smo prva burza u regiji koja je uvela ovaj indeks. Islamska ekonomija bilježi porast u cijelom svijetu, ne samo u islamskom svijetu. Sve burze svijeta odavno imaju islamske indekse i to nije novina. Odlučili smo da i ova regija ponudi tu vrstu proizvoda. Domaće tvrtke i islamski indeks na SASE bit će kroz naše kanale distribucije vidljivi u cijelom svijetu" kazao je Kurbegović.

Kako su pojasnili iz uprave Sarajevske burze u suradnji s BBI bankom uspostavili su posebni popis tvrtki čije se poslovanje prati kao odgovor na rastuću potražnju za investicijskim proizvodima koji su u skladu sa principima islamske ekonomije.

Na popisu se nalazi 117 tvrtki iz BiH koje su zadovoljile kriterije usklađenosti sa islamskim načelima a pretpostavka je da će one biti predmet zanimanja potencijalnih investitora iz cijelog svijeta.

Partner SASE u ovom projektu je Istanbulska burza.

"Cilj je privlačenje stranih investitora koji posluju u skladu s islamskim načelima a na ovaj način im je olakšan pristup za investiranje u BiH", pojasnio je Kurbegović.

Amer Bukvić, direktor BBI banke, kazao je kako se ovime želi potaknuti dodatno otvaranje Sarajeva i BiH za inozemne investitore u svim segmentima pri čemu je fokus na tzv. halal industriji odnosno proizvodnji namijenjenoj specifičnim zahtjevima tržišta islamskih zemalja.

"Poznato je da islamske financije rastu veoma brzo i imaju prosječni godišnji rast od 15 do 20 posto. S druge strane, sve više investitora želi ulagati u tvrtke koje posluju u skladu s etičkim načelima. Stoga je uvođenje Islamskog indeksa od izuzetnog značaja za cijelu privredu BiH. Na ovaj način mi stavljamo BiH i naše tržište kapitala na svjetsku investicijsku mapu“, kazao je Bukvić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Bosna Bank International, SARAJEVSKA BURZA, ISLAMSKI INDEKS, ISLAMSKA EKONOMIJA