Regija

BiH: Izetbegović traži ponavljanje izbora u Stolcu i Srebrenici

Lokalni izbori u Stolcu prekinuti su nakon što je bošnjački kandidat za načelnika općine pretukao dvojicu hrvatskih članova izbornog povjerenstva...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u ponedjeljak kako se izbori u Stolcu moraju ponoviti kako bi se riješili problemi nakon što je glasovanje 2. listopada tamo zbog bošnjačkog nasilja prekinuto a najavio je kako će ponavljanje izbora tražiti i u Srebrenici zbog nerazjašnjenje uloge policije Republike Srpske pri prebrojavanju glasova.

"Treba utvrditi što se desilo u Stolcu. Tko je pravio incidente i o tome trebaju nešto reći Tužiteljstvo BiH i agencije za provedbu zakona", kazao je bošnjački član Predsjedništva BiH Izetbegović novinarima u Sarajevu nakon što je o stanju u hercegovačkoj općini raspravljao vrh njegove Stranke demokratske akcije (SDA).

Lokalni izbori u Stolcu prekinuti su nakon što je bošnjački kandidat za načelnika općine pretukao dvojicu hrvatskih članova izbornog povjerenstva. Policija Hercegovačko-neretvanske županije prijavila je zbog tog incidenta 27 osoba, među kojima su kandidat SDA za načelnika Salmir Kaplan, predsjednik SDP-a u Stolcu Demir Mahmutćehajić i visoki dužnosnik SDA Ahmet Ljubović.

Osumnjičeni, okupljeni u bošnjačku Inicijativu za Stolac, nakon napada nasilno su odnijeli izborni materijal i kutije za glasanje s 12 biračkih mjesta čime je prekinut izbori proces 2. listopada.

Zaključak sastanka SAD, kako je pojasnio Izetbegović, je da će se od Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) tražiti što brže ponavljanje glasovanja.

"SIP-u su poznate sve činjenice vezane za izborni proces u Stolcu i ta se odluka mogla donijeti već danas. Upozoravamo članove SIP-a da ovo pitanje ne politiziraju već da djeluju isključivo sukladno zakonu", kazao je Izetbegović.

Ranije tijekom dana SIP na redovitoj sjednici nije razmatrao pitanje izbora u Stolcu iako se to očekivalo. Bošnjački članovi tog tijela tražili su raspravu no hrvatski i srpski su inzistirali da se ona odgodi dok se ne prikupe svi potrebni podaci.

Obrazlažući zahtjev kolegija SDA da se izbori ponove i u Srebrenici Izetbegović je kazao kako tamo članovi općinskog izbornog povjerenstva nisu mogli nesmetano raditi svoj posao jer su policajci RS u jednom trenutku preuzeli nadzor nad glasačkim materijalom pa je upitna zakonitost cijelog procesa.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stolac, sreberenica, izbori u bih, bakir izetbegović