Hrvatska

BRANIMIR GLAVAŠ: Spremni smo razgovarati s Plenkovićem, ali bez Šeksa

Plenković je smetnuo s uma da Vladimir Šeks nije osoba koja može uspostavljati kontakte s HDSSB-om i sa mnom osobno.

Piše: PolitikaPlus/N1

Branimir Glavaš bio je gost Novog dana N1 televizije i komentirao je dosadašnje pregovore za sastavljanje nove Vlade.

Glavaš je vrlo ljut na Vladimira Šeksa. "HDSSB nije imao direktne kontakte u pregovaračkom smislu s HDZ-om i Plenkovićem. To ne znači da nije bilo pokušaja uspostave nekakvih kontakata, bilo je. Ali Plenković je smetnuo s uma da Vladimir Šeks nije osoba koja može uspostavljati kontakte s HDSSB-om i sa mnom osobno. Šeks se nekoliko puta javljao s različitim porukama, neke od njih nemaju veze sa sastavljanjem parlamentarne veićne, pa potom i da on ima mandat Andreja Plenkovića da razgovara s nama."

Nema namjeru surađivati s HDZ-om. "Most i HDZ će sastaviti novu Vladu i određene manje političke stranke i skupine koje su ušle pod skute buduće vladajuće koalicije HDZ-a i Mosta. HDSSB ni ja osobno nemamo namjeru da nakon parlamentarnih ili lokalnih izbora trčimo pod skute pobjednika. Mi smo bili spremni na razgovor, ali da je na pregovore došla druga osoba. Preduboke su rane sukoba sa Šeksom. Spremni smo razgovarati s Plenkovićem ili ljudima poput Stiera. Mi nikad nismo odbijali razgovore, pa čak ni u vrijeme Tomislava Karamarka, kad su ti odnosi bili zategnuti do pucanja. Mi smo kontrolirali svoju osobnu političkog sujetu, pa imali i sastanke pod okriljem mraka i u nenormalnim uvjetima, pa ne vidim zašto ne bismo razgovarali i s Plenkovićem."

Dotaknuo se i lustracije. "Priče o toj nekakvoj lustraciji mislim da su na izdisaju. Priče o lustraciji karakterizirale su protekle parlamentarne izbore. Ako mislite na figurativnu lustraciju u smislu da Plenković eliminira određene ljude, koji nisu po mjeri Mostu, SDP-u, HNS-u ili drugima, mislim da Plenković ima koncept stvaranja novoga HDZ-a i da je na dobrom putu da to uspije i vrijeme koje je pred njim bit će mu saveznik. Mislim da će Plenković biti sposoban provesti tihu lustraciju osoba koje se ne uklapaju u njegov koncept. Što se tiče mene, ja sam rekao da je ovo moj posljednji saborski mandat. Ovo je mandat u kojem ću završiti svoju političku karijeru i smatram da je to vrijeme kad se moram povući iz politike."  Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOVI DAN N1, andrej plenković, hdz, vladimir šeks, hdssb, Branimir Glavaš