Hrvatska

IVO BANAC: Ne vidim ustašizaciju društva, to su opasna teze.

Tradicije komunizma s druge strane postoje, drže se i teško se s njima nositi.

Piše: PolitikaPlus/N1

Povjesničar Ivo Banac za Novi dan N1 televizije komentirao je situaciju na Filozofskom fakultetu i razrješenje dekana Vlatka Previšića te općenitu društvenu klimu u Hrvatskoj.

"Moramo na svaki način odbaciti sve što je povezano s naša dva totalitarizma iz prošlog stoljeća. Mislim da je ustaštvo riješeno. Ne vidim ustašizaciju društva, to su opasna teze. Tradicije komunizma s druge strane postoje, drže se i teško se s njima nositi. Slučaj Previšića je zanimljiv i stoga jer je s pozicije ljevice govoreno da je on "komunistički ostatak". Moramo odbaciti to naslijeđe, ali da razumijemo što je to bilo. A ne da slušamo, kao što je nedavno bivši predsjednik Stjepan Mesić govorio, kad je pričao bajke kako je sve bilo europski u Jugoslaviji", kazao je Banac.

Ivo Banac komentirao je i situaciju u Mađarskoj "Ono što Orban radi je u prvom redu štetno za samu Mađarsku. Mogu vidjeti argumente u tome da svaka država želi kontrolirati svoje granice i da nije baš otvorena nekoj nadvladi iz Bruxellesa. Međutim, danas je EU u takvoj krizi da je teško zamišljati neku nadvladu. Orban je dao jedan loš primjer, ali mislim da je i on sam svjestan da su razne limitacije na putu i budući da je realan političar mislim da će stati na granici točno tamo gdje mora." Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOVI DAN N1, ivo banac, ffzg, jugogonostalgija, ustaše i partizani, vlatko previšić