Burze

ZAGREBAČKA BURZA: ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje nakon snažnog skoka Crobexa

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 3,27 posto, na 1.937 bodova, što je njegova najviša razina od 6. svibnja 2013. godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.947 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, nakon što su Crobex indeksi ostvarili najbolju tjednu izvedbu još od siječnja 2013. godine.

Od pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 3 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 1 pad, a 1 rast.

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 3,27 posto, na 1.937 bodova, što je njegova najviša razina od 6. svibnja 2013. godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.947 bodova.

Crobex10 skočio je, pak, 3,02 posto, na 1.129 bodova, najvišu razinu od 4. kolovoza 2011. godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.146 boda.

Od početka godine Crobex indeks na dobitku je 14,7 posto, a Crobex10 za 14,2 posto.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna oko 66 milijuna kuna, što je oko 50 milijuna manje nego tjedan dana prije.

Uz to, 11 milijuna kuna ostvareno je u blok transakcijama povlaštenim izdanjem Adrisa (3,7 milijuna), dionicom HT-a (3,3 milijuna), Sunčanog Hvara (2,6 milijuna) te Hotela Imperial (2,15 milijuna).

"Protekli tjedan na domaćem tržištu bio je najuspješniji od siječnja 2013. godine. Crobexi su rasli pet dana zaredom, a najviše u petak, kad su ostvarili najveći dnevni postotni rast u zadnjih pet mjeseci- Crobex za 1,22 posto, a Crobex10 za 1,13 posto", kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Ističe i nastavak pojačanog interesa investitora za dionice domaćih kompanija, pa je tako likvidnost već treći tjedan gotovo dvostruko viša nego u ljetnim mjesecima – u prosjeku je dnevno iznad 15 milijuna kuna.

Najveći promet prošloga je tjedna ostvaren dionicom HT-a, 15,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,36 posto, na 164,7 kuna.

Slijedi dionica Hotela Imperial, s prometom od 7 milijuna kuna i rastom cijene za 0,89 posto, na 800 kuna.

Po prometu je prati dionica Valamar Rivijere, s prometom od 6,9 milijuna kuna i skokom cijene za 9,43 posto, na 33,18 kuna.

Dionice Valamara i Imperiala bile su u fokusu investitora od utorka, kada je Valamar objavio da je u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) potpisao ugovor kojim je stekao 50,08 posto dionica rapske hotelske tvrtke, te da je nastala obveza za njezino potpuno preuzimanje.

Znatniji promet ostvaren je prošloga tjedna i dionicom Podravke, više od 4 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 5,83 posto, na 381 kunu.

Najveće dobitnice među likvidnijim izdanjima bile su prošloga tjedna dionice Tehnike, s rastom cijene za više od 34 posto, potom Vupika, za 19,7 posto, Viadukta, za 17,9 posto, te Vira, za 10,15 posto, Jamnica, oko 10 posto.

Među malobrojnim dionicama s padom cijene, po gubitku se izdvajaju dionice Medike, s padom za 1,87 posto, i Zvijezde, za 1,17 posto.

"Na početku tjedna uobičajeno je oprezno trgovanje, a kako nema vijesti koje bi narušile pozitivni sentiment, u kratkom roku, očekujem nastavak dobre izvedbe tržišta", navodi Augustinović.

A na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,8 posto, dok su Nasdaq i S&P 500 indeks porasli 1,2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,0 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 3,4, a pariški CAC 3,6 posto.

"Pozitivno raspoloženje na inozemnim burzama protekloga tjedna bilo je ponajviše pod utjecajem vijesti iz monetarne sfere. Naime, Fed nije podigao kamatne stope, a postoje naznake i da učestalost planiranog podizanja kamatnih stopa neće biti onakva kakvom se ranije procjenjivala. Uz to, japanska središnja banka uvela je dodatne monetarne poticaje", navodi Augustinović.

Nove smjernice tržištima, smatra Augustinović, mogli bi dati novi makroekonomski pokazatelji, među kojima je i Ifo indeks poslovnih očekivanja u Njemačkoj te o prodaji novih kuća u SAD-u", zaključuje Augustinović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CROBEX, ZAGREBAČKA BURZA, RAST BURZE