Hrvatska

U HSS-u I DALJE RATNO: Marijana Petir: Pokrenut postupak za isključenje Beljaka iz HSS-a

Petir je također rekla kako misli da je u redu, nakon što su prijevremeni parlamentrani izbori završili, da se napravi analiza.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnica u Europskom parlamentu te članica Predsjedništva i Glavnog odbora Hrvatske seljačke stranke (HSS) Marijana Petir u utorak je na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestila da je sa stranačkim kolegama, među kojima su i oni koje je predsjednik stranke Krešo Beljak nedavno suspendirao, pokrenula postupak pred nadležnim stranačkim tijelima za Beljakovo isključenje iz HSS-a.

Dodala je da su također pokrenuli postupak pred nadležnim državnim tijelima za nadzor vođenja HSS-a, s obzirom da se, kako kaže, "Hrvatska seljačka stranka pod palicom Kreše Beljake vodi na protuzakonit i protustatutaran način".

Naglasila je da je konferenciju organizirala kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koja dolazi iz redova HSS-a i dugogodišnja HSS-ova dužnosnica, zajedno sa svojim kolegama iz HSS-a, županom Darkom Korenom, dožupanima, načelnicima, gradonačelnicima, njihovim zamjenicima, dakle, najvišim dužnosnicima HSS-a.

Rekla je  da su na konferenciju došli predstavnici 10-tak županija te da se obraćaju članstvu HSS-a i javnosti "s obzirom da se danas u 17 sati održava Predsjedništvo HSS-a" na koje oni nisu pozvani premda su članovi i članice HSS-ovog Predsjedništva.

Petir kaže kako ne zna koji je razlog tomu, osim "još jedno i dodatno kršenje Statuta HSS-a koje dolazi od strane Beljaka".

"Vidjeli ste da gospodin Beljak ovih dana provodi čistke. O tome nas obavještava putem medija. Udaljava iz stranke najviše dužnosnike HSS-a samo zbog toga što smo izrazili nezadovoljstvo njegovim radom i načinom vođenja stranke i samo zbog toga što smo rekli da ćemo se kandidirati na unutarstranačkim izborima jer mislimo da se stranku može voditi bolje, drugačije i uspješnije", istaknula je Petir.

Rekla je da ovih dana, također, na adrese delegata Glavne skupštine HSS-a stižu odluke predsjednika HSS-a Beljaka o "udaljavanju tih članova iz HSS-a", što znači, kaže, da ih na taj način Beljak želi spriječiti da budu na Glavnoj skupštini jer on zna da mu ne bi dali svoj glas.

Petir napominje da je u predizbornoj kampanji Beljak koristio uvredljivu retoriku i rječnik ulice, vrijeđao žene, vjernike, civilni sektor, svoje neistomišljenike, strane državne dužnosnike, i da je sramotio HSS i rušio dobar ugled Hrvatske seljačke stranke u hrvatskom narodu i u hrvatskoj javnosti. Beljak je također, naglasila je Petir, "zatajio svoj bitan dio prošlosti, zbog kojega,  da smo ga znali, ne bi mogao biti ne samo kandidat za predsjednika HSS-a, nego ne bi mogao biti niti član Hrvatske seljačke stranke".

Dodala je kako ovim putem obavještava sve članove Hrvatske seljačke stranke da su na konferenciji okupljeni HSS-ovci pokrenuli postupak pred nadležnim stranačkim tijelima za isključenje Kreše Beljaka iz HSS-a.

"Isto tako, pokrenuli smo postupak pred nadležnim državnim tijelima za nadzor vođenje HSS-a s obzirom da se Hrvatska seljačka stranka pod palicom Kreše Beljaka vodi na protuzakonit i protustatutaran način", poručila je Petir.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, koji je također jedan od prvotno 100-tinjak suspendiranih članova HSS-a, rekao je kako je ova konferencija za novinare protest na činjenicu da se večeras održava Predsjedništvo stranke čiji su svi članovi, a nismo pozvani".

"A, nismo ni opozvani jer te famozne suspenzije o kojima se toliko priča, još nisu stigle na naše adrese i na naše ruke, a i da su stigle mislim da su apsolutno izvan Statuta i izvan zakona i ovo je jedan zapravo protest na sve to. To je jedna suspenzija demokracije i ja sam uvjeren da je cjelokupna hrvatska javnost uvidjela jednu prozirnost strategije gospodina Beljaka koji tim suspenzijama želi eliminirati sve svoje unutarstranačke protivnike", istaknuo je Koren.

Petir je na konferenciji također opovrgnula informaciju da je jučer javno pozvala izabrane saborske zastupnike HSS-a da idu sada u koaliciju s HDZ-om.

"To nije točno", rekla je, dodavši kako je Hina objavila netočnu informaciju, napomenuvši kako joj je žao da mora kritizirati Hinu. Petir kaže kako je uvjerena da je novinarka  koja je radila vijest točno prenijela njene riječi,  "no da si je urednik dao slobodu koju si nije smio dopustiti".

Istaknula je kako je jučer saborske zastupnike HSS-a pozvala da odaberu HSS, a ne Krešu Beljaka, jer se, kako je rekla, "HSS upravo raspada zbog diktature koju Krešu Beljak provodi". Poručila je da se zalaže za jak HSS.

Petir je također rekla  kako misli da je u redu, nakon što su prijevremeni parlamentrani izbori završili, da se napravi analiza.

"I upravo sad radimo analizu i radimo je na način koji je jedino moguće. Gospodin Beljak nije želio sazvati stranačka tijela, a danas kad je sazvao stranačko tijelo, nas koji smo članovi toga stranačkog tijela ne želi pozvati na sjednicu Predsjedništva. Da li je to demokratska procedura", upitala je Petir.   

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fidel castro, krešo beljak, marijana petir, hss