Hrvatska

SINDIKALNA SURADNJA: Sindikalne središnjice MHS i URSH-a sporazumno se udružile

Sporazum o suradnji potpisali su predsjednik Matice Vilim Ribić i predsjednik URSH-a Damir Jakuš.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sindikalne središnjice Matice hrvatskih sindikata (MHS) i Udruge radničkih sindikata Hrvatske  (UHRS)  sporazumno su se udružile radi zajedničkog sudjelovanja u svim oblicima tripartitnog i bipartitnog socijalnog dijaloga na nacionalnoj razini u  Hrvatskoj te u jedinicama lokalne, odnosno regionalne samouprave, priopćeno je u četvrtak iz tih sindikata.

Sporazum o suradnji potpisali su predsjednik Matice Vilim Ribić i predsjednik URSH-a  Damir Jakuš, uz jednoglasnu potporu središnjih tijela obje organizacije, stoji u priopćenju.

Potpisnici sporazuma usuglasili su se da će 'udruženim naporima snažnije štititi i unapređivati radna, socijalna i sindikalna prava te slobode svojih članova'.

Temeljem partnerske suradnje središnjice MHS-a i URSH-a zajednički će sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na nacionalnoj i na lokalnim i područnim razinama, u radu međunarodnih i europskih tijela i organizacija te u radu drugih tijela sastavljenih od predstavnika sindikata i poslodavaca.

U ostalom sindikalnom djelovanju obje sindikalne središnjice zadržat će samostalnost, a u svom radu će polaziti od načela međusobnog uvažavanja i povjerenja. Osnovano je i koordinacijsko tijelo zaduženo za utvrđivanje i usuglašavanje zajedničkih stajališta i ciljeva te za koordinaciju zajedničkih aktivnosti i poslova, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SINDIKALNO UJEDINJENJE, SINDIKATI, URSH, MHS, GSV