Burze

TRŽIŠTA: Oprez na svjetskim burzama, moguće povećanje kamata u SAD-u

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,1 posto, na 18.552 boda, a S&P 500 za 0,01 posto, na 2.183 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,1 posto, na 5.238 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer se sve veći broj dužnosnika američkog Feda zalaže za povećanje kamata do kraja godine.


Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,1 posto, na 18.552 boda, a S&P 500 za 0,01 posto, na 2.183 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,1 posto, na 5.238 bodova.


Prošloga je tjedna objavljen zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke koji je pokazao da većina njezinih čelnika želi pričekati nove gospodarske pokazatelje prije odluke o povećanju kamata.


No, u javnosti posljednjih dana istupaju uglavnom oni koji se zalažu za povećanje kamata što prije, možda već u rujnu.


Smatraju da jačanje tržišta rada i rast plaća prijete razbuđivanjem inflacije, a da je američko gospodarstvo dovoljno čvrsto da bi izdržalo povećanje cijene novca.


Tako je, među ostalima, predsjednik ogranka Feda u San Franciscu John Williams kazao kako bi imalo smisla povećati kamate idućih mjeseci jer bi moglo doći do pregrijavanja gospodarstva ako kamate predugo vrijeme ostanu preniske.


Dodao je kako bi se predugo oklijevanje s povećanjem kamata moglo pokazati preskupim za gospodarstvo.


Niske kamate već dulje vrijeme podržavaju rast tržišta dionica, pa mogućnost povećanja cijene novca do kraja godine drži ulagače na oprezu.


Pozitivno su posljednjih tjedana na tržište utjecali i nešto bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, no sezona objava kvartalnih izvješća je završena, pa s te strane više nema poticaja.


Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je 6,8 posto, pa se kreće oko najviših razina u povijesti, kao i Dow Jones te Nasdaq.


"Indeksi su ovaj tjedan završili gotovo nepromijenjeni. Ušli smo u mirno ljetno razdoblje, sezona poslovnih izvješća je završena, a ulagači su se odlučili na predah, dok se indeksi kreću oko rekordnih razina. Mislim da će idući dani biti mirni dok čekamo bolju vidljivost. U nedostatku poslovnih rezultata, mislim da će u fokusu ulagača biti Fed", kaže Terry Sandven, strateg u U.S. Bank Wealth Management.


Na europskim su burzama, pak, cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 posto, na 6.858 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,6 posto, na 10.544 boda, a pariški CAC 2,2 posto, na 4.400 bodova.


I na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao - za 2,2 posto, na 16.545 bodova. To je ponajviše posljedica jačanja jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi na inozemnim tržištima postaju manje konkurentni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze