Burze

PREGLED: ZSE: Crobexi dosegnuli najviše razine u godinu dana

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 0,91 posto, na 1.786 bodova, dosegnuvši novu najvišu razinu od kolovoza lani.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Crobex indeksi Zagrebačke burze prošloga su tjedna nastavili uspon, nakon blage korekcije u tjednu ranije, pa su dosegnuli najviše razine u godinu dana, pri čemu su u fokusu investitora bile turističke dionice.


Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 0,91 posto, na 1.786 bodova, dosegnuvši novu najvišu razinu od kolovoza lani, dok je Crobex10 ojačao 0,5 posto, na 1.031 bod. Tijekom tjedna taj je indeks dosegnuo 1.033 boda, također najvišu razinu u godinu dana.


Redovni promet dionicama iznosio je 37 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego tjedan dana prije.


"Iza nas je vrlo miran tjedan na domaćem tržištu. Nakon blage korekcije u prethodnome tjednu, do koje je došlo nakon 5 tjedana rasta, prošloga tjedna nastavila se solidna izvedba Crobexa, no uz prosječni dnevni redovni promet od svega oko 6 milijuna kuna", kaže Tajana Štriga, mlađa analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Addiko banke.


U prva dva tjedna kolovoza redovni promet u prosjeku je dosezao 6,5 milijuna kuna, što je pad u odnosu na prethodnu godinu za 48 posto, a u odnosu na 2014. za 27 posto, dodaje Štriga.


"Pad prometa pod utjecajem je uvođenja poreza na kapitalnu dobit od ove godine, i općenito nedostatka objava iz korporativnog sektora koje bi potaknule trgovanje na burzi", napominje Štriga.


Najveći promet prošloga je tjedna ostvaren turističkim dionicama.


Dionicom Valamar Rivijere ostvareno je 3,75 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 1,53 posto, na 27,16 kuna, novu rekordnu razinu.


Po likvidnosti slijedi dionica Ilirije, s prometom nešto većim od tri milijuna kuna, i skokom cijene za 13,63 posto, nadomak 1.250 kuna, također povijesno najvišu razinu.


U fokusu investitora bila je i dionica HUP-a Zagreb, s ostvarenih 2,6 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 8,49 posto, na 2.300 kuna, najvišu razinu od 2008. godine.


Kako Štriga ističe, turistički sektor i dalje profitira zbog usmjerenosti turista na mirnije destinacije poput Hrvatske te stoga očekuje da će se pozitivni turistički trendovi i dalje nastaviti.


"Vjerujem da će kroz cijeli kolovoz trgovanje biti skromno. Izgledi za Crobex općenito su pozitivni zbog snažnog turizma i solidnih očekivanja vezanih uz rast gospodarstva. Rizik predstavlja očekivano usporavanje rasta glavnih trgovinskih partnera Hrvatske, što bi potencijalno moglo smanjiti zarade izvoznih kompanija", zaključuje Štriga.


Najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Varteksa, sa skokom cijene za 23,4 posto, na 18,5 kuna.


Znatnije dobitke ostvarile su i dionice Đure Đakovića, za 18,42 posto, na 54 kune, i Vupika, za 16,6 posto, na 34,99 kuna.


S druge strane, najviše je pala cijena dionice Hidroelektre niskogradnje, za 11,65 posto, na 22 kune.


Oštriji pad zabilježila je i dionica Tehnike, za 6,5 posto, na 360 kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, crobex