Turizam

MJESTA SRCA MOGA: I ja sam sa sela: Putevima poznatih hrvatskih književnika

Velikani hrvatske književnosti i umjetnosti često su svoju inspiraciju pronalazili u selima i manjim mjestima.

FOTO: Ilustracija
Piše: PolitikaPlus

Velikani hrvatske književnosti i umjetnosti često su svoju inspiraciju pronalazili u selima i manjim mjestima gdje su odrastali i oblikovali se stvarajući nove vrijednosti.  Pridružite se Facebook inicijativi „Mjesta srca moga“ na putovanju kroz hrvatska sela i istražite puteve hrvatskih književnika, govori nam Alisa Šćukanac iz Quintana komunikacija.


Hrvatsko zagorje oduvijek je bilo kolijevka u kojoj su stasali velikani, znameniti ljudi koji su se svojim znanjem, idejama, znanstvenim radovima ili nekim drugim doprinosom nametnuli i svrstali u red onih koje nikada povijest neće i ne može zaboraviti. Jedan od njih je i Gustav Krklec, veliki hrvatski pjesnik i jedan od najvećih zaljubljenika u Maruševec. Rodio se 1899. godine u Udbinju, no svoje je djetinjstvo proveo u Maruševcu kojeg je uvijek smatrao svojim rodnim mjestom i o kojemu je napisao nezaboravne stihove o njegovoj ljepoti, o njegovim šumama i livadama, o njegovim ljudima s kojima je do kraja života ostao najveći prijatelj.Jeste li znali‬ da je najpoznatija čokolada "Milka" dobila ime po našoj najvećoj opernoj pjevačici Milki Trnini? Operna diva podrijetlom iz Vezišća u općini Križ smatrana je najvećom interpretatoricom epohe. Njen glas oduševio je i poduzetnog švicarskog tvorničara čokolade Carla Russ-Sucharda koji je, naposljetku, upravo njoj u čast poznatu i ukusnu čokoladu nazvao "Milka".


U srcu Posavine, gdje rijeka Sava zmijoliko klizi ravnicom i nasuprot ušća Vrbasa, smjestila se općina Davor. Strma, kamenom utvrđena obala uvodi vas u selo u kojem je svoje prve korake napravio najsjajniji sin Slavonije - prosvjetiteljski prozaik Matija Antun Relković.


Najčitanija hrvatska književnica rođena je 2. ožujka 1873. u selu Negovcu i ove je godine proslavila 143. Rođenda. Pogađate? Riječ je o Mariji Jurić Zagorki koja je, osim po svom književnom opusu, poznata i kao prva profesionalna novinarka, a pamtimo je i kao pokretačicu i urednicu prvog hrvatskog časopisa za žene "Ženski list" te "Hrvatica".

 

 


Današnje zrnce mudrosti neka bude njoj u čast: “Što u ustima i u srcu, neka bude i na djelu. Samo od riječi i od srca još uvijek malo koristi.”

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, mjesta srca moga, književnici, SELO