Hrvatska

PROČITAJTE PROGRAM: Narodna koalicija predstavila program 'Siguran smjer za Hrvatsku'

Prilikom govora Krešo Beljak napravio lapsus te je Narodnu koaliciju nazvao Domoljubnom. Milanović pozvao Plenkovića na sučeljavanje!

Piše: PolitikaPlus

Narodna koalicija (SDP, HNS, HSS, HSU) u Samoboru predstavila je svoj program za rujanske parlamentrane izbore "Siguran smjer za Hrvatsku". Program će u ime koalicije predstaviti predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Naglasak je na gospodarstvu i zapošljavanju. Obećava se povećanje plaća radnika, socijalne mirovine te nastavak smanjivanja parafiskalnih nameta.Program narodne koalicije "Siguran smjer za Hrvatsku" pročitajte ovdje.U planu je povećanje naknade za stručno oposobljavanje mladih, a zapošljavanje starijih će se olakšati. Ponovno se planira smanjivanje doprinosa za zdravstvo, što bi trebalo pomoći poslodavcima, kojima se obećava i smanjenje parafiskalnih nameta od miijardu kuna te ukidanje obvezne članarine u gospdarskoj i obrtničkoj komori. Poreznom reformom trebalo bi se omogućiti i ukidanje nekih poreza. I plaće bi tebale rasti zahvaljujući povećanju neoporezivog dijela te širim poreznim razredima. Program Narodne koalicije obećava i socijalne mirovine, niži PDV na povrće i voće te na repromaterijal i nastavak kurikularne reforme.

 

'Pokazali smo da znamo naći načina da osigurano rast i dinamiku gospodarstva', rekao je u Samoboru Zoran Milanović dodavši kako neće dirati mirovine, te da neće biti novih poreza.

 

Milanović se osvrnuo i na program Garanciju za mlade u sklopu kojeg je i usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Predsjednik SDP-a kaže kako se radi o programu koji je bio predmet sprdnje no prema kojem se zaposlilo na tisuće mladih te da će sada naknadu za usavršavanje podignuti iznad 3000 kuna. Milanović je spomenuo i sektor poljoprivrede rekavši kako je sada u Narodnoj koaliciji konačno i stranka koja živi za poljoprivredu.'Sve što smo radili u zadnje 4 godine, uspješno je i s jasnim ciljem je da novac koji dolazi ostaje u tvrtkama, i da i dalje raste. To je jasna politika, a reći da ćemo stopu PDV-a smanjiti za 1, 2 ili 5 postao je neodgovorno i to slušamo već godinama', rekao je Milanović.

 

'Naša vlada je bila čista vlada i ova će biti još čistija. Alternativa koja se nudi je nered, nestabilnost, nesigurnost, to je vlada koja je najurena u Saboru, vlada koja i danas donosi odluke bez ikakvog mandata', rekao je Milanović.

 

'Nemamo pravo na eksperiment, nemamo pravo na propuste. Nikada se nijedna vlada nije s problemima nosila tako hladno, stoički i humano, vodeći računa o tome ako pristanemo na rezanje da ćemo ugušiti i ono malo što živi. Ali ako budemo umjereni da će to sjeme početi bujati i da će sjeme rasti', kazao je šef SDP-a.

 

Poručio je da "ne duguju nikome ništa." "Nemamo rezervne pozicije. Moja volja da služimo hrvatskom narodu je ista kao prije četiri godine. Na greškama kojih je bilo naučili smo, imamo iskustvo. Pozivao sam na javnu debatu, a pozivam i dalje. Dobili smo konkretne ponude HRT-a, koja ne znam baš kome je sklonija u ovom trenutku, ali nije bitno. Nove TV... Spreman sam." Druga strana još se nije izjasnila, rekao je, i opet na dvoboj pozvao HDZ.

 

Na novinarsko pitanje zašto bi netko vjerovao obećanjima Narodne kolaicije,  Ivan Vrdoljak je kazao da zbog toga što su u prošlom mandatu postigli dobre rezultate u gospodarstvu. Najavio je da je surađivati sa sindikatima i HUP-om te da će se s njima razgovarati o tome što je u Hrvatskoj u ovom trenutku važno raditi. "Istina je da se dobije poštena plaća za pošteni rad, a da poduzetnici ne mogu biti pod velikim poreznima opterećenjima. Vjeruju nam jer će znati što će se događati u mandatu od sljedeće četiri godine. Prvi izlazimo s programom i s imenima ljudi", kazao je Vrdoljak.

 

Šef HSS-a Krešo Beljak kazao je kako je Samobor itekako profitirao od politike bivše vlade. Kazao je i kako im je u ovoj koaliciji ponuđeno da vode svoj program, dok im je druga strana nudila da provode tuđi program. Smatra da je selo zapušteno i da mu treba pomoći. Kazao je i kako se politike ponašaju kao da se radi o selu 19. stoljeća, a ne 21. stoljeća.Prilikom govora napravio je i lapsus te je Narodnu koaliciju nazvao Domoljubnom.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hsu, hns, sdp