Burze

ZSE: Crobex porastao peti tjedan zaredom, blizu najvših razina

Crobex indeks prošloga je tjedna skočio 1,38 posto, na 1.773 boda, što je njegova najviša razina od 21. kolovoza prošle godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.783 boda.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Crobex indeks Zagrebačke burze porastao je prošloga tjedna više od jedan posto, nastavivši pozitivan niz već peti tjedan zaredom, a porastao je i promet, što se zahvaljuje objavama financijskih rezultata domaćih kompanija.


Crobex indeks prošloga je tjedna skočio 1,38 posto, na 1.773 boda, što je njegova najviša razina od 21. kolovoza prošle godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.783 boda.


Crobex10 porastao je, pak, 1,84 posto, na 1.030 bodova, također najvišu razinu od 21. kolovoza lani, kada je iznosio 1.037 bodova.


Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 51,5 milijuna kuna, što je oko 14 milijuna više nego tjedan dana prije.


"Crobex je već peti tjedan uzastopno u pozitivnom području, a od početka godine na dobitku je više od 4,5 posto. Prosječni dnevni redovni promet protekloga tjedna od 9,3 milijuna kuna najsnažniji je promet od početka godine, ponajviše zahvaljujući objavama poslovnih rezultata kompanija", kaže Tajana Štriga, mlađa analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Addiko banke.


No, kako dodaje, od početka srpnja prosječni redovni promet dnevno se kretao oko 6,2 milijuna kuna, što je i dalje pad oko 35 posto u odnosu na isto razdoblje u protekle dvije godine.


Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica Valamar Riviere, s prometom od 10,3 milijuna kuna i rastom cijene za 4,5 posto, na 26,62 kune. Tijekom tjedna dosegnula je i rekordnu razinu od 27,39 kuna.


"Valamar je objavio zaista dobre rezultate koji pokazuju rast prihoda od prodaje od 22,4 posto u prvih šest mjeseci, dok je gubitak, karakterističan za turistički sektor u tome razdoblju, bio manji za 107 milijuna kuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje", navodi Štriga.


Cijena te dionice rasla je i na krilima informacije da je CERP odobrio Valamarovu ponudu za preuzimanje 50,08 posto udjela u rapskom Imperijalu za 260,8 milijuna kuna, što je 900.000 kuna više od početne cijene.


"Pogledamo li multiplu 'Ev-enterprise value' u odnosu na EBITDU ove transakcije, koja je nešto iznad 10, i kad je usporedimo s multiplama nedavnih akvizicijama u turističkom sektoru, koje su bile ispod 10, ova je kupnja obavljena uz blagu premiju", ističe Štriga.


Dionica Imperiala poskupila je prošloga tjedna 11 posto, na 796 kuna, uz promet od 4 milijuna kuna.


Od ostalih privatizacijskih vijesti, CERP je prihvatio ponudu slovačkog Prime Tourist Resorta za preuzimanje preostalih dionica Sunčanog Hvara koje nisu u njegovu vlasništvu i to za 141 milijun kuna ili 24 kune po dionici.


Dionica Sunčanog hvala pojeftinila je prošloga tjedna 3,4 posto, na 23 kune, uz 180.000 kuna prometa.


Najveće dobitnice bile su dionice MIV-a, sa skokom cijene za 33,3 posto, na 6.000 kuna, i Granolia, za 29 posto, na 141,97 kuna.


Najveća gubitnica, pak, bila je dionica Hidroelektre niskogradnje, s padom cijene za gotovo 8 posto, na 20 kuna.


Od važnijih poslovnih izvješća, HT je izvijestio da je u prvom polugodištu zabilježio rast prihoda za 3 posto na 3,4 milijarde kuna, i rast neto dobiti za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 417 milijuna kuna.


"HT je iznenadio porastom prihoda za 3 posto u prvoj polovini godine, uz rast neto dobiti za 2,7 posto, što je u suprotnosti s očekivanjima same Uprave, koja je procijenila stagnaciju prihoda ili njihov pad do 2 posto, što se može pripisati gubitku prihoda od roaminga u trećem tromjesečju zbog prilagodbi europskoj regulativi", kaže Tajana Štriga.


Dionica HT-a poskupila je 0,7 posto, na 143,99 kuna.


Adris grupa izvijestila je, pak, da je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 151 milijun kuna, što je, unatoč prodaji duhanskog dijela poslovanja, na prošlogodišnjoj razini.


Ukupni su prihodi Grupe u prvom polugodištu iznosili 2,4 milijarde kuna, a iz Adrisa napominju kako tekuće izvještajno razdoblje nije u cijelosti usporedivo s prošlogodišnjim jer u sastavu Grupe više nema duhanskog poslovanja.


Povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 3,5 milijuna kuna, ostvarila je skok cijene za 4,27 posto, na 411,88 kuna, dok je redovna, uz promet od 2,7 milijuna kuna, poskupila 0,36 posto, na 552 kune.


"I dalje zadržavamo pozitivna očekivanja za Crobexe u ovoj godini, budući da je gospodarski rast solidan, pokrenuti su i privatizacijske procesi od kojih je samo u proteklih tjedan dana uprihodovano 400 milijuna kuna, a dobra je i turistička sezona, pa će zasigurno profitirati i turističke kompanije", ocjenjuje Štriga.


Ipak, dozu opreza izaziva Brexit, navodi, jer još nisu poznate njegove posljedice na europska gospodarstva koja su najveći trgovinski partneri Hrvatske.


"Ukoliko se uspori njihov gospodarski rast, to bi potencijalno moglo imati utjecaja na prihode izvoznih kompanija", zaključuje Štriga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, zse