Sport

OSVRT: Vladimir Putin: Bez ruskih sportaša, odličja drugih će manje vrijediti

'Jedan veći broj ruskih sportaša je nepravedno suspendiran i izbačen s Igara bez konkretnih dokaza da su kršili doping pravila.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bez ruskih sportaša, osvojene medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru će manje vrijediti, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin na ceremoniji ispraćaja ruskih sportaša u Moskvi. 


Putin je rekao kako isključenje brojnih ruskih sportaša s Igara u Riju "nadilazi zdrav razum i izlazi iz normalnih pravnih okvira", ali je spomenuo i doping zbog kojeg je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) skoro izbacio Rusiju s OI. 


"Vaše kolege iz drugih sportova će shvatiti da će vriednost njihovih medalja biti manja, a pobjeda neće biti tako slatka. Jedan veći broj ruskih sportaša je nepravedno suspendiran i izbačen s Igara bez konkretnih dokaza da su kršili doping pravila", rekao je Putin, koji je ipak dodao da će Rusija u budućnosti poduzeti ozbiljne korake u borbi protiv dopinga.


Ceremonija ispraćaja ruske olimpijske reprezentacije odigrala se u Kremlju, uključivala je i molitvu u crkvi, a započela je polaganjem vijenaca na grob Neznanom junaku na zidinama Kremlja. Ruski olimpijci, njih oko 150 što je najmanji broj u zadnjih 50 godina, potom su prešli preko Crvenog trga kako bi se sastali sa Putinom, a među njima su bili i oni koji zbog supenzije neće putovati u Rio, poput atletičara Jelene Isinbajeve i Sergeja Šubenkova.


MOO je u nedjelju odlučio da neće suspendirati sve ruske sporaše s Igara, ali je pojedinačnim međunarodnim sportskim savezima ostavio mogućnost da sami odluče o suspenziji. Tako u Riju neće biti atletičara, svih 67 osim skakačice Darije Klišine koja je zadnje tri godine boravila u SAD-u, suspendirani su i plivači, kanuisti, dizači utega, boksači veslači, te mnogi drugi, a njihov broj prelazi stotinu. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OLIMPIJSKE IGRE, RUSIJA, Vladimir Putin, DOPING