Mojbiz

OCJENA: Fitch smanjio rejting Hrvatske u domaćoj valuti zbog promjene kriterija ocjenjivanja

Agencija Fitch Ratings smanjila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske u domaćoj valuti s 'BB+' na 'BB'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Agencija Fitch Ratings smanjila je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u domaćoj valuti s 'BB+' na 'BB', uz negativne izglede, izjednačivši ga s rejtingom zemlje u stranoj valuti, što je obrazložila nedavnim promjenama kriterija ocjenjivanja.


Fitch bi trebao objaviti detaljnije izvješće i osvrt na rejting Hrvatske 29. srpnja, a u petak je objavio komentar, s obzirom da je nedavno promijenio kriterije ocjenjivanja.


Dodatno pojašnjenje jučerašnjeg poteza Fitch bi trebao objaviti 29. srpnja, a u novom komentaru samo navodi da se smanjenje dugoročnog rejtinga Hrvatske u domaćoj valuti na 'BB' temelji na tome da prema nedavnim promjenama kriterija ocjenjivanja državnih rejtinga kreditni profil Hrvatske ne podržava dugoročni rejting zemlje u domaćoj valuti jedan stupanj iznad rejtinga u stranoj valuti.


Pritom Fitch poručuje da niti jedan od dva ključna čimbenika, prema novim kriterijima, ne podržava rejting Hrvatske u domaćoj valuti iznad onoga u stranoj. Prvi čimbenik su snažni temelji javnih financija u odnosu na vanjske financijske temelje, a drugi je prijašnje preferencijalno tretiranje kreditora u domaćoj valuti u odnosu na kreditore u stranoj valuti.


Uz to, Fitch je poručio da je kratkoročne rejtinge Hrvatske u domaćoj i stranoj valuti ostavio nepromijenjene na 'B'.


Promjene kriterija ocjenjivanja Fitch je u petak primijenio i na rejtinge mnogih drugih zemalja. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KREDITNI REJTING, HRVATSKA, Fitch