IT

USPJEH PREMIJERA OREŠKOVIĆA: IBM izabrao Hrvatsku - otvara se 500 radnih mjesta

Dolazak IBM-a velika je reklama Hrvatskoj kao ulagačkoj destinaciji i mnogi stručnjaci tvrde da ovakva investicija može povući još nekoliko velikih imena.

Piše: PolitikaPlus

IBM je donio končanu odluku o otvaranju svog tehničkog centra u Hrvatskoj! Otvorit će 500 radnih mjesta, a nije isključeno da se ta brojka poveća na 800. Od rujna prošle godine IBM je počeo intenzivno razgovarati o tom projektu unutar Agencije za investicije, no kako su u igri bile još neke države koje su se razmatrale za ulaganje, cijeli se proces produljio.

 

Izgleda da su IBM-u u končanici bile presudne porezne olakšice i iskustva drugih ulagača u zemlji te činjenica da imamo potreban obrazovani kadar. Kako smo čuli, na odluku je utjecao i nedavni posjet IBM-ovaca Plivinim pogonima kroz koje ih je proveo opozvani premijer Tihomir Orešković.

 

IBM-ovu investiciju danas će u Vladi predstaviti Orešković koji je, između redaka, još u veljači najavio da bi nam uskoro moglo stići veliko ulaganje. IBM neće, barem za sada, graditi novi centar, nego će se useliti u neki od već postojećih prostora u Zagrebu. Hrvatskoj su konkurenti u tom projektu bili Slovačka i Slovenija, a razmatrala se je navodno i Češka. Na taj način je u stvari i krenuo prijenos takvih usluga sa zapada prema istočnim zemljama, gdje je i cijena rada manja prenosi Večernji list.

 

Dolazak IBM-a velika je reklama Hrvatskoj kao ulagačkoj destinaciji i mnogi stručnjaci kažu da ovakva investicija može povući još nekoliko velikih imena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SAD, HRVATSKA, IBM