Hrvatska

DONACIJE: SDP-u u pola godine od donatora gotovo sto tisuća kuna

Građani SDP-u donirali od 21 kune do pet tisuća kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

SDP je od donatora u prvoj polovici ove godine dobio gotovo 98.000 kuna, neznatno manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje izvješće o primljenim donacijama koje je SDP u petak objavio na službenoj web stranici.


 Glavina SDP-ovih donatora su fizičke osobe, dakle građani koji su toj stranci uplatili 82.481 kuna, četiri pravne osobe u novcu su joj donirale 2.700 kuna, a Hadria iz Novalje u uslugama 12.800 kuna.


Građani SDP-u donirali od 21 kune do pet tisuća kuna


 Iznosi koje su donirali građani kreću se od 21 kune do 5.000 kuna, a na popisu donatora su i bivši ministri, odnosno zastupnici koji su na stranački račun uplatili po 1.000 kuna. Među njima su Milanka Opačić, Željko Jovanović, Arsen Bauk, Mirando Mrsić, Zdravko Ronko, Siniša Hajdaš Dončić i drugi. S 1. 200, odnono 3.600 doniranih kuna s tog popisa 'odskaču' Ivan Klarin i Saša Đujić.


 Tisuću kuna stranci je donirala je i SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan.


 Imena nekih donatora se ponavljaju, poput Ive Prpić, bivše pomoćnice ministrice socijalne politike i mladih koja je stranci, kao i ranijih godina, u više navrata uplaćivala manje iznose, konkretno po 50 kuna.


HDZ i Most još nisu objavili izvješće, rok istječe 15. srpnja


 Po dobivenim donacijama, a radi se o 136.000 kuna, za sada prednjači HNS, no treba imati na umu da izvješća još nisu objavili HDZ i Most, koji za to još imaju vremena. Naime, polugodišnje izvješće o donacijama stranke moraju objaviti najkasnije do 15. srpnja i u njemu moraju specificirati podatke o donatoru, datumu uplate, uplaćenom iznosu donacije, odnosno o tržišnoj vrijednosti darovanog proizvoda ili usluge.


 Za sada je poznato da je HSS od donatora dobio 19.200 kuna, HSU 6.600 kuna, IDS oko 6.200 kuna, SDSS 2.200, dok HSLS nije imao donacija.


 Građani i tvrtke mogu kroz kalendarsku godinu jednokratno ili više puta donirati političke stranke. Fizičke osobe, dakle građani i obrti, mogu jednoj političkoj stranci u kalendarskoj godini darovati do 30.000 kuna, a pravne osobe do 200.000 kuna.


 Političke stranke ne smiju donirati strane države, državna tijela, javna poduzeća, sindikati, udruge poslodavaca, vjerske zajednice, humanitarne udruge, pojedinci, obrti i tvrtke protiv kojih se vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema proračunu ili zaposlenicima, itd.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

donacije, financije, sdp