Ivan Klarić

KOLUMNA IVANA KLARIĆA: Milanović i SDP se očito boje Plenkovića

Andrej Plenković je jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji HDZ-u, u trenucima kada toj stranci drastično pada potpora birača, može koliko toliko vratiti uzdrmani ugled i poziciju na političkoj sceni.

Piše: Ivan Klarić

Zoran Milanović i SDP se očito pribojavaju dolaska Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a. A za to je više razloga. Prvi je što će eventualnim izborom aktualnog HDZ-ovog eurozastupnika na čelo HDZ-a ona poznata Milanovićeva sintagma "mi ili oni" postati posve nepotrebna i stvar prošlosti. 


Andrej Plenković, a zbog čega i unutar HDZ-a, barem na onom desnijem krilu te stranke, postoji otpor prema njemu, predstavlja sasvim drugo lice te stranke od onog kojeg je predstavljao Tomislav Karamarko i njegova retorika. Milanović i Karamarko, koliko god su bili politički protivnici, toliko su bili i politički "saveznici". 


Njihovo međusobno nadmetanje u tome tko će više zaoštriti političku situaciju u zemlji dizalo je na noge njihove političke pobornike i glasačku mašineriju. I Hrvatsku guralo u duboke podjele. Odlaskom Karamarka, glavna politička strategija Zorana Milanovića izgubila je svaki smisao. To su jednostavno činjenice.


Drugo, Plenkovićev background i politički stavovi puno su bliže političkom centru nego što su to bili stavovi Tomislava Karamarka. Milanović je, što god mislili o njemu praktičan i mudar političar. I vrlo dobro zna da bi eventualnim dolaskom Plenkovića na čelo HDZ-a, njegov siguran položaj na političkom centru u vrijeme Tomislava Karamarka bio ugrožen.


I zato Milanović poručuje da ne zna što Plenković radi u HDZ-u te da je on puno bliži SDP-u, zato se kroz fejs objave viđenijih SDP-ovaca, u HDZ-u želi stvoriti još puno veći otpor prema Plenkoviću. I to bi HDZ-ovci koji zadnjih dana šire propagandu protiv Plenkovića već trebali shvatiti.


Andrej Plenković nije idealan političar. Prosječni HDZ-ovac možda ima i pravo kada kaže da ne želi kandidata kojeg mu nameću drugi, posebno mediji, da ne želi kandidata koji nije u stranci svakodnevno, da ne želi predsjednika za kojeg ne zna što točno misli o nizu hrvatskih problema. 


Ali, Andrej Plenković je svakako jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji HDZ-u i njegovim članovima, u trenucima kada toj stranci drastično pada potpora birača, može koliko toliko vratiti uzdrmani ugled i poziciju na političkoj sceni.


Da sumiramo. Plenković nije idealan. Ali je u ovom trenutku najbolji izbor za HDZ. A i za Hrvatsku. 


Jer, vrijeme je da u centru pozornosti predizborne kampanje i sučeljavanja dviju najvećih stranaka budu gospodarski programi i rješenja za bezbroj problema koji tište hrvatske građane, a ne priče o Kevinim jamama, ustašama, partizanima, Jasenovcu i Bleiburgu. Dojam je da bi dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a to uistinu bilo tako. Pa nek onda pobjedi bolji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, sdp, zoran milanović, andrej plenković, ivan klarić