Burze

JAVNO: Njemački regulator financijskih tržišta zadao dvostruki udarac Londonu

Čelnika Bafina Felix Hufeld najviši je dužnosnik koji je javno isključio London kao moguće sjedište grupe koja bi trebala nastati udruživanjem Deutsche Boersea i London Stock Exchangea

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemački regulator financijskih tržišta (Bafin) zadao je Londonu dvostruki udarac, poručivši mu da neće moći biti sjedište planiranog europskog burzovnog diva nakon što je Britanija odlučila izaći iz Europske unije, a neće moći ostati ni središte za trgovanje eurima.

 

Čelnika Bafina Felix Hufeld najviši je dužnosnik koji je javno isključio London kao moguće sjedište grupe koja bi trebala nastati udruživanjem Deutsche Boersea i London Stock Exchangea (LSE) nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Unije.. Jačanju neizvjesnosti u vezi budućnosti londonskog Cityja dodatno pridonose izjave dužnosnika EU-a da će Europska središnja banka (ECB) zagovarati da se klirinške transakcije u eurima prebace u zonu primjene zajedničke europske valute u razdoblju od nekoliko godina. 

 

Hufeldove ocjene ističu ranjivost londonskog Cityja, s obzirom na trenutni status dominantnog europskog financijskog središta, s tim da londonski gradonačelnik pokušava umanjiti štetu dok njegov konkurent Pariz želi polučiti korist od ishoda britanskog referenduma. "Nema sumnje... teško je zamisliti da bi se najvažnijim tržištima u eurozoni upravljalo iz centara izvan EU-a. Svakako treba učiniti određene prilagodbe po tom pitanju", kazao je Hufeld u obraćanju novinarima. 

 

Učvršćivanje pozicija u Njemačkoj, gdje su političari davali slične izjave, stvorilo je dodatnu zapreku planiranom udruživanju burzi 'teškom' 25 milijardi dolara, koje je sada u opasnosti nakon što je Britanija odlučila izaći iz EU-a. Iz Deutsche Boersea su odbili komentirati. Glasnogovornik LSE-a kazao je pak da će dioničari 4. srpnja glasati o tome sporazumu, koji je prvi put objavljen u veljači, te da uvjeti ponude ostaju nepromijenjeni. Posebni odbor koji su burze uspostavile kako bi se riješila pitanja vezana uz ishod britanskog referenduma sastat će se idućih tjedana kako bi razmotrio posljedice takve britanske odluke, uključujući i pitanje sjedišta udružene grupe. Hufeld, inače član odbora supervizije ECB-u, također je poručio da London ne može više očekivati da će biti centar trgovanja imovinom iskazanom u eurima. Takva trgovanja trebala bi se preseliti u EU i mogla bi se smjestiti u Frankfurtu, kazao je.

 

Gubitak trgovanja u financijskim izvedenicama iskazanima u eurima bio bi snažan udarac Londonu, primjećuje Reuters.

 

Najave premještanje sjedišta različitih europskih institucija iz Britanije započele su već u nedjelju, kada je najavljeno da se EU priprema za skoro preseljenje Europske agencije za banke (EBA) iz njezina londonskog sjedišta, a to bi moglo predstavljati početak utrke između Pariza i Frankfurta za novo najveće europsko financijsko središte.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

london, burze