Burze

REJTING: S&P: Britanski 'AAA' rejting neodrživ nakon 'Brexita'

Druge velike rejting agencije Fitch i Moody's već su snizile 'AAA' rejting Britanije, puno prije nego što je kampanja za referendum o izlasku Britanije iz EU-a započela

Piše: PolitikaPlus/Hina

Agencija Standard & Poor's poručila je u petak kako vrhunski 'AAA' rejting Britanije nije održiv nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Europske unije.

 

"Smatramo da pod ovim okolnostima 'AAA' rejting Britanije nije održiv", kazao je Moritz Kraemer, direktor u S&P-u, britanskom poslovnom dnevniku Financial Timesu, a prenosi Reuters.

 

Druge velike rejting agencije Fitch i Moody's već su snizile 'AAA' rejting Britanije, puno prije nego što je kampanja za referendum o izlasku Britanije iz EU-a započela.

 

Mnogi analitičari smatraju da će izlazak iz Unije naštetiti britanskom gospodarstvu, premda se očekuje da će Britanija i EU u idućem razdoblju postići trgovinski dogovor kakve Unija sada ima, primjerice, s Norveškom, Švicarskom ili Turskom.

 

Jutros je, nakon objave rezultata referenduma, tečaj funte prema američkom dolaru pao rekordnih 10 posto, pa je zaronio na samo 1,3228 dolara, najnižu razinu od 1985. godine.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, kreditni rejting