Ivan Klarić

KOLUMNA IVANA KLARIĆA: Dosta je eksperimenata, izbori su jedina poštena opcija

Da, novi izbori su veliki trošak. Ali puno veći trošak za ovu zemlju je još jedan (neuspješan) eksperiment i Vlada koja zapravo nije Vlada.

Piše: Ivan Klarić

Prije skoro šest mjeseci, kada je postalo poznato da će novi premijer postati Tihomir Orešković, iz Mosta i HDZ-a uvjeravali su nas da napokon imamo "pravog premijera", nestranačkog stručnjaka, osobu koja dolazi iz realnog sektora. Čovjeka koji će promijeniti hrvatski smjer i odvesti nas u bolju budućnost.


Skoro šest mjeseci kasnije, bilo je gotovo pa tužno gledati HDZ-ove zastupnike kako tog istog Oreškovića, za kojeg su prije govorili sve najbolje, onako potiho šalju u ropotarnicu povijesti, barem kada je u pitanju ova sada već bivša Vlada. 


Neki su odstrel Oreškovića obavili pognute glave, sumnjajući u taj svoj postupak, ali je stranačka stega i bojazan za stranačku budućnost iznad svega, a neki su, nezadovoljni razvojem situacije u Vladi, sve to odradili s posebnim guštom.


I sve bi to donekle bilo razumljivo da nam taj isti HDZ sada ne nameće istu priču i isti scenarij. Samo sa drugim ljudima. Sada nam kao stručnu, nestranačku osobu, osobu koja dolazi iz javnog sektora, dakle gotovo sve iste karakteristike kao i kod Oreškovića, za mandatara nameću Zdravka Marića. Pri tom cijelo vrijeme zaboravljajući ili namjerno preskočivši odgovoriti na pitanje: a tko nam jamči da nam se, ili da im se, s Marićem neće dogoditi isto ovo što nam se dogodilo s Oreškovićem?


Eksperiment je ružna riječ. Ali eksperiment nažalost najbolje opisuje ovo što smo imali priliku slušati i gledati zadnjih skoro pola godine. Uz svu očitu volju i znanje Tihomira Oreškovića, Mosta i nekih ljudi iz HDZ-a, to jednostavno nije funkcioniralo. Doći do zaključka tko je kriv nije teško, ali je u situaciji kada Vlade više nema, i nepotrebno.


Premda novi izbori ne jamče rasčišćavanje situacije, dapače, novi izbori vjerojatno će još više zamrsiti situaciju na hrvatskoj političkoj sceni, oni su ipak puno bolja opcija od još jednog eksperimenta. Da, novi izbori su veliki trošak. Ali puno veći trošak za ovu zemlju je još jedan (neuspješan) eksperiment i Vlada koja zapravo nije Vlada. 


Na kraju, izbori su najpoštenije rješenje. I zbog toga da dobijemo Vladu u kojoj će se znati tko što radi, ali su i pošteni da građani dobiju priliku da daju svoje mišljenje o zadnjih šest mjeseci. Građani su na kraju krajeva ti koji moraju odlučiti koga treba kazniti, a koga nagraditi za ovih šest mjeseci nerada, neučinkovitosti i neuspjeha.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravko marić, tihomir orešković, most, hdz, vlada, ivan klarić, pad vlade