Mojbiz

OBAVIJEST: HPB započinje isplatu štednih uloga deponentima Banke splitsko-dalmatinske

Pravo na obeštećenje odnosno isplatu osiguranih depozita imaju svi deponenti, osim...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska poštanska banka (HPB) u petak, 10. lipnja, počinje isplatu obeštećenja deponentima Banke splitsko-dalmatinske, koji mogu podnijeti zahtjev za isplatu u svih 53 poslovnice HPB-a, izvijestili su u petak iz HPB-a.


Napominjući kako im je posao isplate tih obeštećenja povjerila Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), iz HPB-a poručuju da pravo na obeštećenje odnosno isplatu osiguranih depozita imaju svi deponenti, osim onih čiji se depoziti, sukladno Zakonu o osiguranju depozita, ne smatraju prihvatljivima. 


"Deponente Banke splitsko-dalmatinske čekaju popunjeni obrasci zahtjeva koje mogu preuzeti i podnijeti na naplatu u bilo kojoj poslovnici HPB-a. Prilikom podnošenja zahtjeva vlasnici depozita - fizičke osobe trebaju predočiti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, odnosno drugu važeću identifikacijsku ispravu s navedenim OIB-om, a radi potpune identifikacije potrebno je predočiti i izvorni dokument o depozitu (štednu knjižicu, ugovor o oročenju, karticu računa)", savjetuju iz HPB-a.


Za deponente Banke splitsko-dalmatinske koji nisu u mogućnosti doći osobno, pripremljeni su obrasci posebne punomoći i moguće ih je preuzeti u svim poslovnicama ili na internetskim stranicama HPB-a, a isplata fizičkim osobama moguća je u gotovini ili prijenosom na račun, dok će isplatu ostalim deponentima izvršiti prijenosom na račun.


Maksimalan iznos prava na obeštećenje je 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a na dan 25. svibnja ove godine.


Iz HPB-a kažu i da deponenti Banke splitsko-dalmatinske zahtjeve za te isplate mogu podnijeti u roku od tri godine, a najkasnije do 1. lipnja 2019.


O svemu tome u četvrtak su izvijestili i iz DAB-a pozivajući sve deponente Banke splitsko-dalmatinske da od 10. lipnja mogu podnositi zahtjev za isplatu obeštećenja u poslovnicama HPB-a, podsjećajući da je Hrvatska narodna banka (HNB) 24. svibnja podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Bankom splitsko-dalmatinskom jer je utvrđeno da joj je imovina manja od obveza te da uskoro neće moći ispunjavati svoje obveze, a objavila je i rješenje o nedostupnosti depozita u toj banci.


Po ranije objavljenim podacima HNB-a, krajem ožujka ove godine depoziti u Banci splitsko-dalmatinskoj iznosili su ukupno 393,4 milijuna kuna, od čega osigurani depoziti iznose 377,3 milijuna kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novac, banka splitsko dalmatinska, hpb