Hrvatska

PRISAVLJE: HRT predstavio projekte praćenja Eura i Olimpijskih igara

Hrvatska radiotelevizija će Europskom nogometnom prvenstvu posvetiti približno 162 sata svojeg programa.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u utorak je predstavila velike sportske događaje koje će prenositi ovog ljeta na svim svojim platformama – Hrvatskoj televiziji (HTV), Hrvatskom radiju (HRT-HR) i na multimedijskoj platformi HRTi najavljujući više od 500 sati programa posvećenog Europskome nogometnom prvenstvu u Francuskoj te Olimpijskim igrama u Brazilu. 


Kako je istaknuto na predstavljanju u HRT-ovu televizijskom studiju Anton Marti, Hrvatska radiotelevizija će Europskom nogometnom prvenstvu posvetiti približno 162 sata svojeg programa od 10. lipnja do 10. srpnja kada će se ukupno odigrati 51 utakmica na prvenstvu na kojemu sudjeluju 24 reprezentacije. Za Olimpijske igre od 5. do 21. kolovoza na Hrvatskoj radioteleviziji predviđeno je oko 263 sata programa. 


Projekte praćenja Eura i Olimpijskih igara najavio je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić ističući kako se upravo u tako važnim i velikim događajima vidi važnost Hrvatske radiotelevizije.


'Radimo velik iskorak u sadržajnome smislu, a nije tajna da očekujemo i odličnu gledanost – neke bi utakmice trebalo gledati i više od milijun gledatelja', rekao je Siniša Kovačić.


Najavio je ukupno više od 500 sati sportskoga programa tijekom predstojećih ljetnih mjeseci uz televizijski prijenos utakmica u visokoj razlučivosti te na Hrvatskome radiju i multimedijskoj platformi HRTi.

'Očekuje nas veliko i radno ljeto te dajem punu podršku ekipi koja će iznijeti te projekte na zadovoljstvo naših korisnika', istaknuo je Kovačić te dodao kako će na platformi HRTi uz prijenose biti dostupni i sažeci utakmica.


Rukovoditelj Produkcijskoga odjela Sport na Hrvatskoj radioteleviziji Bruno Kovačević rekao je kako je sve spremno za velike projekte, no kako se vodi računa i o onim manjima, kao što su Europske sveučilišne igre, teniski turnir u Wimbledonu, Davis cup i Atletsko prvenstvo Europe, koje će gledatelji također moći gledati tijekom ljeta.


'Na Olimpijskim će igrama biti nešto manje od stotinu hrvatskih sportaša i sve njih pokušat ćemo pratiti u izravnim prijenosima te u snimkama, a o njima će ovisiti koliko će daleko tko otići u svojim disciplinama', rekao je Kovačević.


Voditelj projekta Euro 2016. na Hrvatskoj radioteleviziji je Drago Ćosić, koji je podsjetio kako je ovo prvo prvenstvo na kojemu sudjeluju 24 reprezentacije, što znači da se znatno povećava broj utakmica – igrat će se ukupno 51 utakmica.


'Na sve te utakmice Hrvatska radiotelevizija ima ekskluzivno  pravo i gledatelji će ih moći gledati u izravnome prijenosu na Drugome programu Hrvatske televizije u visokoj razlučivosti te na našoj internetskoj platformi HRTi',  rekao je Drago Ćosić.


U emisijama će se izmjenjivati voditelji i urednici Marko Šapit i Viki Ivanović i njihovi gosti, stalni stručni komentatori i analitičari Joško Jeličić, Goran Vlaović, Anton Samovojska, Igor Tudor te Mateo Beusan. Komentatori utakmica bit će Drago Ćosić, Stjepan Balog, Marko Šapit, Krešimir Čampa i Saša Sušec.


Sve utakmice hrvatske reprezentacije na Europskome nogometnom prvenstvu prenosit će se uživo i na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2). Komentatori Davor Lulić i Srđan Fabijanac javljat će se prije i poslije utakmice s konferencija za novinare i razgovarati s igračima te pratiti i sve ostale utakmice putem izvješća, izjava i stručnih analiza.


Voditelj projekta Olimpijske igre na Hrvatskoj radioteleviziji je Stjepan Balog, koji je rekao kako je najveći izazov vremenska razlika od pet sati – s obzirom na to da se igre održavaju izvan Europe.

Balog je dodao i kako će  više od 260 sati programa za Olimpijske igre biti raspoređeno u tri programska dijela.


Prvi je dio popodnevni program od 14 do 16 sati, a riječ je o repriznome programu noćnih natjecanja koje gledatelji nisu mogli ili stigli vidjeti prethodne noći. Riječ je o atletskim i plivačkim natjecanjima ili nastupima hrvatskih reprezentacija. Drugi je dio večernji program od 16 sati do  23 sata, kad po našemu vremenu počinju prva natjecanja u Riju  uključujući i veslanje, streljaštvo, biciklizam, i jutarnje sesije ekipnih sportova. Nakon serije prijenosa uživo u 22 sata planirana je središnja emisija pod nazivom Cropacabana. Ta studijska emisija emitirat će se iz studija Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu, a većina materijala priprema se u Riju. Kako su najavili s HRT-a, u toj središnjoj emisiji bit će prikazani  sažetci, izjave i reakcije svih hrvatskih sportaša te najave onih koji tek trebaju izići na borilišta.


Treći je dio noćni program od 23 sata do 6 sati,  kad  nakon središnje emisije započinje nova serija prijenosa do ranih jutarnjih sati (atletska, plivačka i gimnastička natjecanja te najvažnije utakmice momčadskih sportova).


U okviru predstavljanja dvaju velikih sportskih projekata potpisan je i sporazum Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskoga kluba olimpijaca, koji su potpisali predsjednik kluba Zoran Primorac i vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić. Temeljem toga sporazuma bivši i sadašnji hrvatski olimpijci sudjelovat će u HRT-ovim emisijama i svojim će stručnim komentarima pomoći gledateljima u prijenosima sportskih događaja s Olimpijskih igara iz Brazila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

olimpijske igre, euro, hrt