A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/D/debljina-132.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Konzumacija masne hrane ne deblja, stručnjaci pozivaju na oprez | Politika+
Scena

RAZLIČITA MIŠLJENJA: Konzumacija masne hrane ne deblja, stručnjaci pozivaju na oprez

'Ako jedete masno to ne znači da ćete se udebljati.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Forsiranje hrane siromašne mastima samo pogoršava britanski problem prekomjerne tjelesne težine i katastrofalno je za zdravlje, tvrde dvije skupine za kampanju protiv pretilosti u izvješću predstavljenom u ponedjeljak, no znanstvenici njihove zaključke uzimaju s oprezom. 


"Ako jedete masno to ne znači da ćete se udebljati", navode skupine Nacionalni forum protiv pretilosti (National Obesity Forum, NOF) te Suradnja u javnom zdravstvu (Public Health Collaborative, PHC). 


Britanske smjernice za zdravu prehranu potiču ljude da jedu voće i povrće, puno ugljikohidrata u namirnicama kao što su kruh, riža, krumpir, tjestenina, da konzumiraju i meso, ribe, jaja i grahorice. 


Potiču stanovništvo da konzumira obrano mlijeko i mliječne proizvode s niskim udjelom masnoća, a slatka pića i slanu, slatku i masnu hranu treba konzumirati u vrlo malim količinama.


U izvješću "Jedite masno, smanjite ugljikohidrate i izbjegavajte grickalice da biste izbjegli pretilost i dijabetes tipa 2" NOF/PHC poziva na "velik preokret" u smjernicama o zdravoj prehrani. 


Preporuke o "nemasnoj hrani" i "niskom kolesterolu" imaju katastrofalne posljedice za zdravlje, piše u izvješću NOF/PHC. 


No nutricionisti upozoravaju da su dvije skupine "selektivne pri izboru dokaza" te da su zaključci izvedeni naprečac. 


"Izvješće ne nudi čvrste i cjelovite dokaze", kaže Mike Knapton, ravnatelj Britanske zaklade za srce te ističe da epidemija pretilosti u Velikoj Britaniji "nije posljedica loših smjernice o zdravoj prehrani, već zato što ljudi te smjernice ne slijede". 


"Fokusiranje na pojedine namirnice (...) kratkovidno je i zbunjuje ljude", tvrdi Kanpton. 


Johna Wass, posebni savjetnik za pretilost u Kraljevskom koledžu liječnika smatra da se bit problema ne može svesti na pitanje "jesti masno ili nemasno" i da su skupine preselektivne u izboru dokaza.


"Postoje čvrsti dokazi da zasićene masti povećavaju razinu kolesterola i bolesti krvožilnog sustava", i zato je "potrebna uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost i normalna zdrava tjelesna težina", napominje Wass. 


PHC je neprofitna skupina za zdrav život koja okuplja stručnjake za zdravlje, a NOF je humanitarna skupina koja jača svjesnost na pretilost i potiče mijenjanje životnih navika. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

znanstvenici, pretilost, debljina, masna hrana