Svijet

TAJNE SLUŽBE: Afganistan potvrdio da je u Pakistanu ubijen mula Mansur vođa talibana

Mula Mansur 'poginuo je jučer u napadu bespilotne letjelice u ... Balučistanu', na jugozapadu Pakistana, navodi se u priopćenju.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Afganistanske tajne službe potvrdile su u nedjelju da je Ahtar Mansur, vođa afganistanskih talibana, ubijen u američkom zračnom napadu u Pakistanu.

 

Mula Mansur "poginuo je jučer u napadu bespilotne letjelice u ... Balučistanu", na jugozapadu Pakistana, navodi se u priopćenju.

 

To je prva službena potvrda smrti mule Mansura, koji je vodio talibane od prošlog ljeta kada je objavljena smrt mule Omara, osnivača tog pokreta.

 

Talibanski militanti prije toga zanijekali su da je njihov vođa ubijen u napadu američkom bespilotnom letjelicom. "Bez temelja je tvrdnja o ubijanju mule Mansura bespilotnom letjelicom. Živ je i nije bilo napada na njega", objavio je u nedjelju ujutro jedan od pobunjeničkih vođa putem Telegram aplikacije za smartphone.

 

SAD i Pakistan još nisu potvrdili da je ubijen. Američki dužnosnici odmah nakon napada kazali su kako je vjerojatno ubijen. Glasnogovornik Pentagona Peter Cook nakon toga kazao je kako još traju pokušaji da se utvrdi je li ubijen.

 

Američki državni tajnik John Kerry, koji boravi u posjetu Mianmaru, u nedjelju je kazao da je Mansur predstavljao "trajnu i neposrednu prijetnju američkom osoblju u Afganistanu i Afganistancima te je prijetnja miru".


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Mula Mansur, talibani, pakistan