Kultura

NAJAVA: Jubilarni 40. 'Dani satire Fadila Hadžića' počinju 3. lipnja

Ovogodišnja izbornica je Željka Udovičić Pleština.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Najvećih domaći i regionalni festival specijaliziranoga teatra "Dani satire Fadila Hadžića" svoje će jubilarno - 40. izdanje početi 3. lipnja kada će u Satiričkome kazalištu "Kerempuh" gostovati predstava Drame Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora "Zauvijek mladi" Erika Gedeona u režiji Sandyja Lopičića.


 "Dani satire Fadila Hadžića" jedinstveni su festival u regiji koji u prvi plan postavlja najzanimljivija satirična ostvarenja u Hrvatskoj i regiji u protekloj kazališnoj sezoni. Ovogodišnja izbornica, dramaturginja Željka Udovičić Pleština odabrala je program za jubilarno izdanje festivala a odabir je, kako se navodi u priopćenju Satiričkoga kazališta "Kerempuh", trajao nekoliko mjeseci.


 Od ukupno 59 prijavljenih predstava, izbornica je odabrala 14 naslova, od kojih 13 u službenoj konkuranciji, a jedna predstava bit će prikazana izvan konkurencije.


 U sklopu festivala bit će priređeno i večernje druženje s kultnim bosanskohercegovačkim piscem scenarija i drama, književnikom, pjesnikom i novinarom Abdulahom Sidranom pod nazivom "Večer sa Sidranom".


 Tematsko referiranje na politička zbivanja nit je koja povezuje kazališna ostvarenja ovogodišnjih Dana satire, a sve se prelama kroz oštru, ponekad političku oštricu ili širu komediografsku prizmu, ističe se u najavi festivala. Gledatelji će tako, dodaje se, imati priliku pogledati neke od najhrabrijih političkih satira koje ulaze u direktan dijalog s našom stvarnošću.


 Festival će se održati od 3. do 19. lipnja, a očekuje se da će biti više od 300 izvođača i sudionika, a kako se navodi, bogatstvom svoga programa i izlaganjem najrazličitijih pristupa kazalištu, jubilarni 40. "Dani satire Fadila Hadžića" održavaju kontinuitet jednoga od najznačajnijih zagrebačkih i hrvatskih kazališnih festivala. 


 Publika će moći pogledati predstave "East West Centar Sarajevo" u izvedbi Narodnoga pozorišta Zenica, "Policija" Slawomira Mrožeka u izvedbi Satiričkoga kazališta "Kerempuh" i "Rodoljupce" Jovana Sterije Popovića u izvedbi Narodnoga pozorišta u Beogradu. Pred zagrebačku kazališnu publiku izići će i Ansambl Béle Pintéra s Pintérovom predstavom "Naše tajne", glumci riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca s predstavom"Nad grobom glupe Europe" Sebastijana Horvata i Milana Markovića Mattisa, nastaloj po motivima "Hrvatske rapsodije" Miroslava Krleže te glumci Drame Slovenskoga nacionalnog gledališča iz Ljubljane s predstavom "Kralj Ubu", nastaloj po motivima "Kralja Ubuja" Alfreda Jarryja. 


 Bit će odigrane i predstave - "Maratonci trče počasni krug" Dušana Kovačevića u izvedbi Satiričkoga kazališta "Kerempuh", "Demokracija!" Josifa Brodskog u izvedbi  Drame Slovenskoga nacionalnog gledališča iz Ljubljane, "Pijani" Ivana Viripaeva u izvedbi beogradskoga "Ateljea 212", "Živjet ćemo bolje" Maje Hrgović u izvedbi Zagrebačkoga kazališta mladih i Kazališta Hotel Bulić, "Na kraju tjedna" Bobe Jelčića u izvedbi HNK Zagreb, "Born to please" Saše Božića u izvedbi Studentskoga centra Sveučilišta u Zagrebu, Kulture promjena, Teatra &TD, produkcije De facto i Art radionice Lazareti iz Dubrovnika, te predstava izvan konkurencije "Slučaj Harms" u izvedbi Teatra Komedija iz Skoplja.


 Festival će završiti u nedjelju, 19. lipnja dodjelom nagrada 40. "Dana satire Fadila Hadžića".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Dani satire Fadila Hadžića, KAZALIŠTE, KEREMPUH