Kultura

NAJAVA: Legendarni 'majstori' Pat i Mat od petka na daskama Trešnje

Smotane, ali i domišljate najbolje prijatelje i susjede Pata i Mata utjelovljuju glumci Asim Ugljen i Marko Cindrić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Legendarni češki animirani serijal "A je to!", koji ove godine slavi 40. obljetnicu prikazivanja, dobiva kazališnu adaptaciju u predstavi koju premijerno u zagrebačkom Gradskom kazalištu Trešnji u petak 13. svibnja postavlja redatelj Mario Kovač.


 Kako se ističe u najavi, predstava je koprodukcija Trešnje i umjetničke organizacije Nu:Write Theatre Festival Zagreb a u Kovačevoj se režiji i dramaturgiji odlikuje stiliziranim pokretom, kakav koristi i stop-animacija, uz bazičan i duhovit zaplet, kao i u originalnom crtiću.


 Smotane, ali i domišljate najbolje prijatelje i susjede Pata i Mata utjelovljuju glumci Asim Ugljen i Marko Cindrić, koji se u kazališnoj inačici slavnoga crtića oduševe ljepotama hrvatskog Jadrana gledajući televizijsku reklamu pa odluče krenuti automobilom na more.


 Pat i Mat kao češki se turisti na hrvatskoj obali susreću s raznim "fenomenima" novogradnje: nabrzinu sklepanim apartmanima, neobičnim auto-cestama, kao i ćudljivim vremenom...


 Predstava, namijenjena svim generacijama, oživljava i ponešto zaboravljene vrijednosti, ponajviše "uradi sam" duh kojeg je nekoć posvud bilo, stoji u najavi.


 "U vrijeme instant-rješenja i kupnje  gotovih proizvoda kratkog vijeka trajanja, kućni majstori Pat i Mat podsjećaju na vještine rješavanja kvarova, nezgoda te izrade potrebnih predmeta vlastitim rukama, na maštovit, a u njihovom slučaju počesto i nespretan i kompliciran način, ali uvijek uz vedar i optimističan pogled na život", dodaje se.


 Osim prepoznatljivih glazbenih tema iz originalne serije, skladatelja Petra Skoumala, nagrađivani hrvatski autor scenske glazbe i oblikovatelj zvuka Tomislav Babić predstavu je obogatio novim temama i duhovitim songovima.


 Glumce je klaunovskom scenskom pokretu, po metodi Jacquesa Lecoqa, podučio Jonny Hoskins, engleski redatelj scenskog pokreta i profesor glume i pokreta na akademiji Arts University of Bournemouth.


 Likovni identitet potpisuje scenograf i kostimograf Davor Prah, a inovativna domaća tvrtka Dok-ing pobrinula se za izradu pravog električnog automobila istovjetnog onome iz crtića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazalište trešnja, kazalište, predstava, a je to