Tvrtke

DEMANTI: LNG Hrvatska: Završetak projekta rade bez potrebe posjedovanja zemlje

LNG Hrvatska ne razumije da prolazak pored ili oduzimanje zamlje ima isti efekat što nije u skladu sa EU direktivama I najvjerojatnije će postati predmet EU Suda za ljudska prava u Bruxsellu.

Piše: PolitikaPlus

U izjavama bivšeg ministra Vrdoljaka i gosp. Antunovića o oduzimanju zemlje, vidljivo je kako LNG Hrvatska ne razumije da prolazak pored ili oduzimanje zamlje ima isti efekat što nije u skladu sa EU direktivama I najvjerojatnije će postati predmet EU Suda za ljudska prava u Bruxsellu, čime će se cijeli projekt prolongirati i nanijeti direktna šteta čanicama EU jer će diversifikacija plina biti odgodjena.

 

Poštovani,


Sukladno današnjim emisijama na HRT, studio 4., kao i na priloge objavljene u vijestima HRT-a, a koje je prenio vaš portal, primjetili smo da ste prezentirali stavove samo jedne strane, što je neprofesionalno i nekorektno.     U ovome trenutku zbog klauzula postojecih poslovnih ugovora nismo vam u mogucnosti prezentirati sve detalje, ali nam je namjera upoznati vas sa stavrnom situacijom.

 

Želimo vam pojasniti kako Development Group u svome projektu od 2011. g. - 2013. g. ima jasan plan izgradnje LNG terminala na otoku Krku kroz tri poslovne faze:

 

1. Kooperativna isporuka LNG plina kroz postojeće i raspoložive operatere,    2. Plutajući terminal.  3. Izgradnja kopnenog LNG terminala,

 

Za usporedbu, u isto vrijeme LNG Hrvatska nije imala definiran jasan plan već je krenula u izradu projekta kopnenog terminala ne definirajućih kapaciteta, te u skladu sa prijedlozima internacionalnih stakeholdera krenula u izmjenu planova, koji nemaju definiranu zakonsku regulative. U skladu sa izjavom gosp Antunovića, Direktora tvrtke LNG Hrvatska, plutajući terminal omogućava završetak projekta b ez potrebe posjedovanja zemlje. To potvrdjuje potpunu nepripremljenost  LNG Hrvatska i u suprotnosti je sa Zakonom o tržišnom natjecanju. LNG Hrvatska je tvrtka u vlasništvu drzave (state sponsor corporation), te želi koristiti vladajuću poziciju s kojom prezentira namjeru i javno izjavjuje da će proci sa plinskim cjevima pored zemlje namjenjene u prostornom planu i sa vec postojećom lokacijskom  dozvolom za izgradnju kopnenog LNG Terminala. Taj postupak nije u interesu  EU jer bi se tim potezom obezvrjedili aseti jedne od članice EU.        

 

U izjavama bivšeg ministra Vrdoljaka i gosp. Antunovića o oduzimanju zemlje, vidljivo je kako LNG Hrvatska ne razumije da prolazak pored ili oduzimanje zamlje ima isti efekat što nije u skladu sa EU direktivama I najvjerojatnije će postati predmet EU Suda za ljudska prava u Bruxsellu, čime će se cijeli projekt prolongirati i nanijeti direktna šteta čanicama EU jer će diversifikacija plina biti odgodjena.

 

Predstavljanje projekta Krk Energy Hub na tiskovnoj konferenciji održanoj u Zagrebu, 28. travnja 2016., jedan je od koraka u kontinuitetu završavanja započetih radnji u izgradnji LNG terminala. Povijest razvoja projekta od strane kanadske grupe datira još iz 2013. godine kada je bivši ministar Vrdoljak u Torontu, u prisutnosti predstavnika Hrvatske Vlade i nekoliko odvjetnika, investicionog bankara I predstavnika investitora, izjavio kao je to privatni projekt te da podrzava svaku privatnu investiciju od strane kanadske grupe.

 

Nakon posjeta g. Vrdoljaka  presjedniku Rosnefta , gosp Secina u St Petersburg i njihovom dogovoru o “zajednickim projektima i ulaganjima” u razvoj luka i energetiku, bivša vlada je zanemarila već pokrenuti poslovni plan i postojeći proces otkupa zemlje od strane kanadskih tvrtki u skladu sa rješenjem Trgovačkog Suda u Zagrebu (Court Order), što je utjecalo na tjek pravnog procesa i stecčaja Dioki-a. U jesen 2013 Dvelopment Grupa ponudila je LNG Hrvatskoj suradnju informirajući ih o detaljima ponude Dioki-u..

 

Development Group-a (Pulsat Global Capital Inc.i BSH Group of Companies – Canada Ltd. i drugi) ponudila je tvtki Dioki d.d, Vijeću Ovršnih Vjerovnika, stečajnom upravitelju gosp. Mladenu Janiški, 17. lipnja 2013., otkup zemlje namijenjene za LNG Terminal i potraživanja sukladno sudskom rješenju (court order) Trgovačkog Suda u Zagrebu u sklopu predstečajne nagodbe puno prije nego što je LNG Hrvatska krenula u objave tendera.

 

Napominjemo kako  je LNG Hrvatska uporno odbijala jasno informirati (non disclosure) učesnike tendera  sa materijalnom činjenicom da nemaju nikakva vlasnička prava na zemlju (vlasnicka ili ugovorna), tj da je zemlja u posjedu vlasnika preopterecenog dugovima kao dio prestečajne nagodbe, kasnije stečajnog postupka, u vlasništvu Republike Austrije.

 

Tijekom 2014. g od naše strane bilo je više pokušaja uspostave suradnje ss LNG Hrvatska I/ili Hrvatskom vladom. Naši uporni pokušaji  usostave suradnje svaki puta rezultirali su usmjeravanjem na raspisane tendere LNG Hrvatske. Sami tenderi su upitni jer su nepravedni, netransparentni i diskriminirajući te u suprotnosti sa načelima europske procedure javnih tendera. Navedeni tenderi su financirani nepovratnim sredstvima  povučenih iz EU, CEF grant, za koje je aplicirala i dobila LNG Hrvatska,  iako je u to vrijeme znala da nema  pravo na zemlju. Uz već prije navedeno LNG Hrvatska je imala prijavu pri Europskoj agenciji za spriječavanje prevara, OLAF-u, vezano za raspisani tender koji je dobila tvrtka PwC.

 

 Development Grupa, 25. siječnja 2016., upućuje dopis Hrvatskoj Vladi s prezentacijom projekta KRK Energy Hub, sa željom da nas prime na sastanak, na koji nas Hrvatska Vlada, nakon dva mjeseca čekanja termina vraća korak unazad upučujući nas na LNG Hrvatsku.

 

 Development Group, sadašnji KRK Development Consortia  (BSH Group, Pulsat Global Capital, Cyberun ITSS/Cyberu Corp US sa pridruzenim clanovima Croatian Business Group CBG), nastavljaju svoj poslovni plan te u tjednu od 25.- 28. travnja, 2016.g  u Zagrebu organizira sastanke najvecih i najkvalitetnijih tvrtki (EPC Contractora-gradjevinara, globalnih proizvodjaca, projektanata I drugih), koji su  se susreli sa predstavnicima Croatian Business Group na kick of meetingu ili inicijalnom sastanku, gdje su prezentirane mogućnosti i reference kao baza za buduću suradnju, dovršenje projekta Krk Energy Hub te mogućnost za suradnju na drugim projektima izvan Hrvatske.

 

Navedeno smo javno prezentirali hrvatskoj javnosti na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu.

 

Molimo vas, naš demantij objavite, sukladno zakonima i regulativama o javnom priopćavanju Republike Hrvatske.

 

 S poštovanjem,

 

Branko Šarčanin


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lng