Hrvatska

'NAKON REZANJA RADIJATORA': Dvojica Karlovčana dobili nepravomoćnu presudu protiv Gradske toplane

Toplana se ponaša kao da su oni vlasnici mog stana i prisiljavaju me na nešto što ja ne želim, kao gazda.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dvojica od ukupno sedamdeset vlasnika karlovačkih stanova koji su se rezanjem radijatora 2012. godine svojevoljno izdvojili iz sustava centralnog grijanja Gradske toplane, nepravomoćnom presudom karlovačkog Općinskog suda u cijelosti su oslobođeni od toplaninog tužbenog zahtijeva, te su dobili svaki po tri tisuće kuna na ime parničnog postupka,

 

Njihov odvjetnik Aleksandar Jakić priopćio je u subotu Hini kako je sud u četvrtak presudio da Marijanu Fuduriću i Pavlu Vidoviću Gradska toplana neopravdano šalje fakture, odnosno da ne trebaju plaćati ono što nisu nkoristili, naručili, niti ugovorili.

 

Uostalom, kaže Jakić, osim općinskih i županijskih sudova i Vrhovni sud, kao i Trgovački i Ustavni sud već su ranije zauzeli stajalište da strankama koje nisu potpisale obvezujući ugovor s davateljem usluge taj davatelj, u ovom slučaju Gradska toplana nema pravo fakturirati ni energiju niti takozvanu snagu, jer između njih nema obvezno-pravnog odnosa.

 

Upitan zašto davatelj usluge to ipak čini, Jakić navodi da se Gradska toplana prema njima odnosi kao prema bivšim korisnicima Toplane u stečaju, pozivajući se na opće odredbe ugovora, ali da sud vlasnicima stanova daje za pravo da "ugovora nema, kao niti uvjeta da bi se po zakonu o obveznim odnosima smatralo da je ugovor prešutno sklopljen".

 

"Što se tiče fakturiranja onog dijela usluge koja se zove 'angažirana snaga', Gradska toplana dokazuje da imaju pravo na to prema svojim općim uvjetima i Zakonu o energiji, ali takvo je tumačenje suprotno našemu, koje je u velikom broju slučajeva i nizom pravomoćnih presuda već potvrđeno na različitim sudovima", tvrdi Jakić. Taj odvjetnik u Karlovcu zastupa 22 vlasnika stana, a u pet je predmeta presuda već donijeta u korist njegovih klijenata.

 

Za svoje razloge izdvajanja iz sustava gradskog grijanja Fudurić kaže da zasad ima "i korist i muku", jer su se ovrhe popele na oko 20.000 kuna, ali da su mu troškovi grijanja neusporedivo manji.

 

 "U svoj sam stan 2012. godine ugradio uređaj za etažno centralno grijanje, takozvani thermoblock i povezao radijatore i trošila tople vode uz trošak od oko deset tisuća kuna. Sada mi je trošak grijanja manji i od onog djela kojeg toplana zove 'snaga'. Trošak moje cijele ložne sezone je 2.200 kuna, između 350 i 400 kuna mjesečno, odnosno ukupni trošak struje je zimi oko 500 kuna, a ljeti padne na oko 150 kuna", ističe Fudurić.

 

 Nasuprot tomu zadnji toplanin račun, onaj za ožujak, iznosi 877 kuna, a svi tijekom ložne sezone su u rasponu od oko 700 do 1300 kuna, što uključuje i oko 220 kuna za snagu, što bi trebali plaćati cijelu godinu, ali sve to Fudurić odbija platiti i kaže kako je presretan što je sud, iako nepravomoćno, presudio njemu u korist.

 

 Vidović navodi da je u njegovoj zgradi jedino on izašao iz sustava, dok ostali stanari čekaju da vide kako će on proći na sudu. "Toplana se ponaša kao da su oni vlasnici mog stana i prisiljavaju me na nešto što ja ne želim, kao gazda. Oni su nam sami obustavili grijanje 2012. godine, prije stečaja, nikada s novom toplanom nisam sklopio ugovor, ne koristim njihovo grijanje, terete me za četiri tisuće eura duga. Moram na sudu to pobijati i dokazivati da imam svoje grijanje, iako sam na Prekršajnom sudu dobio pravomoćnu presudu da je moje izdvajanje iz sustava bilo zakonito", naglašava Vidović. Sve to naziva "žalosnom diktaturom na čelu s gradonačelnikom".


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

toplana, grijanje