Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street porastao, većina ostalih svjetskih burzi pala

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle, nakon poruka iz Feda da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle, nakon poruka iz Feda da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa, no na većini ostalih svjetskih burzi nije vladalo tako dobro raspoloženje.

 

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1,6 posto, na 17.792 boda, dok je S&P 500 porastao 1,8 posto, na 2.072 boda, a Nasdaq indeks 3 posto, na 4.914 bodova.

 

Uspon indeksa ponajviše se zahvaljuje porukama predsjednice američke središnje banke Janet Yellen da treba biti oprezan u vezi povećanja kamatnih stopa jer su globalni rizici i dalje prisutni, uključujući nesigurnost u vezi rasta kineskog gospodarstva i niskih cijena nafte. Zbog tih rizika Yellen smatra da Fed ne treba žuriti s povećanjem kamatnih stopa. Njezine izjave ublažile su strahovanja ulagača od povećanja kamata već u travnju, što je nekoliko dužnosnika Feda sugeriralo tjedan dana prije.

 

"S obzirom na nedavne izjave nekoliko dužnosnika Feda, mnogi su očekivali i čvršći stav predsjednice Yellen po pitanju kamata, no to se nije dogodilo", kaže Omer Esiner, analitičar u tvrtki Commonwealth Foreign Exchange.

 

Pozitivno je na Wall Street utjecalo i izvješće da je u ožujku u SAD-u otvoreno 215.000 novih radnih mjesta, nešto više od očekivanja. Pritom su prosječne plaće po satu na godišnjoj razini porasle za 2,3 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u veljači.

 

Ti podaci navode na zaključak da gospodarstvo stabilno raste, bez rizika od jačanja inflacije. "Brojke su solidne u svim segmentima, a mislim da neće promijeniti ništa po pitanju Fedovih procjena", kaže Jon Adams, strateg u tvrtki BMO. I dok su na Wall Streetu porasle, na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,6 posto, na 9.794 boda, a pariški CAC 0,2 posto, na 4.322 bodova. No, londonski FTSE ojačao je 0,6 posto, na 6.146 bodova.

 

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 4,9 posto, na 16.164 boda, što je ponajviše posljedica jačanja jena prema dolaru jer to ne ide u prilog japanskim izvoznicima, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na inozemnim tržištima postaju manje konkurentni.

 

Uz to, izvješće japanske središnje banke pokazalo je da je u ožujku raspoloženje tamošnjih poslodavaca palo na najnižu razinu u tri godine te da velike tvrtke planiraju smanjenje kapitalne potrošnje, što bi moglo dodatno usporiti ionako usporen rast trećeg po veličini svjetskog gospodarstva.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijene dionica, svjetska tržišta