Crna kronika

BIH: Bakir Izetbegović: Presuda Karadžiću je od povijesnog značaja

'Za čovjeka njegovih (Karadžićevih) godina i prošlosti 40 godina i nije posebna kazna, no ono što je značajno je da je presuđeno jednoj užasnoj ideologiji i politici.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u četvrtak kako je izricanje presude bivšem vođi bosanskih Srba povijesni događaj za BiH jer je tim činom potvrđen "bitan dio činjenica" o zločinima koji su u njoj počinjeni tijekom rata.


"Za čovjeka njegovih (Karadžićevih) godina i prošlosti 40 godina i nije posebna kazna, no ono što je značajno je da je presuđeno jednoj užasnoj ideologiji i politici", kazao je Izebegović novinarima u Sarajevu komentirajući presudu Karadžiću.


Istaknuo je kako su presudom sankcionirani brojni zločini, progoni civila, silovanja, razaranja i akt genocida u Srebrenici, a potvrđeno je i postojanje udruženog zločinačkog pothvata koji je provođen planski i sustavno rezultirajući progonom stotina tisuća Bošnjaka i Hrvata.


Kazao je kako ipak, na žalost, propušteno povezati udruženi zločinački pothvat s vrhom vlasti u Beogradu tijekom rata u BiH.


Izetbegović je ovu presudu usporedio s onom nacističkim ratnim vođama.


"To je najznačajnija presuda nakon one nacističkim vođama u Nuernbergu", kazao je Izetbegović dodajući kako je najvažnija poslana poruka ta da lideri "država i paradržava neće biti oslobođeni odgovornosti za zločine".


Ocijenio je kako je istina o ratu u BiH uvijek samo jedna, a presuda i prosudba ICTY-a joj je "najbliža".


Izetbegović drži kako je loše to što nije izrečena presuda za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina, osim Srebrenice, a kazao je i kako je iznenađen tvrdnjama iz presude da je Armija BiH gađala vlastiti teritorij i pozicije UN-a.


Hipoteka nesporno počinjenog zločina ovom presudom skinuta je s naroda i prenesena je na pojedince, a stoga bi valjalo prestati s nijekanjem i minimiziranjem zločina, poručio je Izetbegović.


"To je jedini put da se zlo ne ponovi", zaključio je Izetbegović dodajući kako za to očekuje potporu i razumijevanje u cijeloj regiji.


Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je u četvrtak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora. 


 Raspravno vijeće utvrdilo je da je kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina -Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.


Sud je utvrdio da je postojao plan sudionika udruženog zločinačkog pothvata za eliminaciju stanovništva Srebrenice kroz prisilno premještanje žena, djece i starijih muškaraca te fizičku eliminaciju muškaraca što je dosegnulo razmjere genocida.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radovan karadžić, Bakir Izetbegović