Regija

ZBOG STEPINCA: Patrijarh Irinej: Papin posjet Srbiji trebao bi pričekati

U kontekstu namjera da se kardinal Alojzije Stepinac proglasi svetim, ocijenio je kako se za taj posjet možda još nisu stekli uvjeti..

Piše: PolitikaPlus/Hina

Patrijarh srpski Irinej poručio je kako ne vidi ništa loše u želji pape Franje da posjeti Srbiju, ali je, u kontekstu namjera da se kardinal Alojzije Stepinac proglasi svetim, ocijenio kako se za taj posjet "možda još nisu stekli uvjeti".

 

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) je ocijenio da prijedlog o kanoniziranju zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca nije dobar, jer je njegovo djelovanje "nespojivo s nazivom svetiteljstvo", prenijela je agencija Beta."Papa je nekoliko puta nagovještavao da želi posjetiti i Srbiju... Ja ne vidim ništa loše u toj želji, ali s obzirom na to da u Srbiji živi veliki broj izbjeglica iz Hrvatske koji još nose traume i rane progona i druge posljedice tog progona, možda nije još došlo vrijeme da do Papinog posjeta dođe", rekao je patrijarh Irinej Beti tijekom posjeta Kanadi.


Ocijenivši da je tijekom 2. svjetskog rata "povijest događaja u NDH poznata, tada su Srbi doživjeli genocid", patrijarh Irinej je rekao kako "Stepinac nije mogao ne znati što se događa". "Koliko osobno - ne znamo, ali je svakako bila prisutna Katolička crkva, odnosno njeni svećenici čiji je vrhovni poglavar Stepinac. On nije mogao ne znati šta se događa u NDH", rekao je poglavar SPC. On je ustvrdio da je "Stepinac dao izjave koje nisu nimalo bile želje da se zaštiti srpski narod" te da je "zdušno pomagao ustaški pokret (Ante) Pavelića".Podsjetivši da je "Papa prošle godine predložio susret predstavnika povjesničara SPC i predstavnika povjesničara Rimokatoličke crkve iz Hrvatske, a na neki način u prisustvu papskom", patrijarh Irinej je tu ideju ocijenio dobrom i u kontekstu odnosa Hrvata i Srba.Beogradski tisak je početkom siječnja prenio izvatke iz pisama patrijarha Irineja papi Franji u kojima se navode stajališta SPC zbog kojih zagrebački kardinal i nadbiskup iz vremena Nezavisne Države Hrvatske Alojzije Stepinac ne može biti proglašen svetim. Mediji su ocijenili kako je tim pismima patrijarh SPC "uspio do daljnjeg odložiti" kanoniziranje kardinala Stepinca.Poslije posjeta izaslanstva Srpske pravoslavne crkve (SPC) Vatikanu tijekom siječnja mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović izjavio je medijima u Srbiji da odluku o kanoniziranju Stepinca papa Franjo neće donijeti sve dok zajedničko povjerenstvo dviju crkava ne ispita njegovu ulogu u 2. svjetskom ratu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Patrijarh Irinej, SPC