Hrvatska

SPC: Mitropolit Radović: Papa će odgoditi odluku o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca

Izjava poslije posjeta izaslanstva Srpske pravosloavne crkve (SPC) Vatikanu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Papa Franjo odgodit će odluku o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca sve dok zajedničko povjerenstvo dviju crkava ne ispita njegovu ulogu u Drugom svjetskom ratu, ustvrdio je u beogradskom tisku mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović poslije posjeta izaslanstva Srpske pravosloavne crkve (SPC) Vatikanu.

 

“Papa ima razumijevanje za stajalište SPC da lik i djelo Alojzija Stepinca za srpski narod nisu dobra preporuka za sveca”, izjavio je za Blic mitropolit Amfilohije Radović nakon povratka iz Vatikana gdje se izaslanstvo SPC  sastalo s Franjom.

 

U izaslanstvu SPC koje se u subotu sastalo sa papom bili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika bački Irinej i veleposlanik Srbije u UNESCO-u Darko Tanasković, a tema razgovora bile su posljedice koje bi proglašenje Stepnica svetim moglo imati na odnose dviju crkava. Kako bi se izbjegle te mogućne posljedice, kazao je Amfilohije, dogovoreno je formiranje zajedničkog povjerenstva koje bi trebalo usuglasiti stajališta o ulozi zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u NDH, njegovom odnosu prema zločinima u Jasenovcu i ustaškom poglavniku Anti Paveliću. 

 

Amfilohije je rekao da se uskoro očekuje izbor članova zajedničkog povjerenstva o Stepincu. SPC je predložio svoje članove, a u njemu će biti i hrvatski svećenici i predstavnici Vatikana.

 

Posjet izaslanstva SPC-a Vatikan organiziran je podalje od očiju javnosti i nije bilo protokolarne najave. Vatikan se prema tome odnosi kao prema privatnoj audijenciji i nije bilo priopćenja o sadržaju razgovora.

 

U Rimu se nije razgovaralo o Franjinom posjetu Srbiji, a izaslanstvo SPC-a zahvalilo mu je  "što Vatikan nije priznao Kosovo", rekao je Amfilohije.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatikan, alojze stepinac, spc