Zagreb

RAZOČARANI: 'Zagreb nakon 21 godine ukinuo financiranje 'Zelenog telefona'

Ssmatraju to oblikom osvete ili pritiska gradonačelnika.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Grad Zagreb je nakon 21 godine prestao financirati "Zeleni telefon", projekt Zelene akcije koji godišnje obradi oko 1200 prijava građana o različitim oblicima devastacije okoliša, što članovi najveće hrvatske udruge za zaštitu okoliša smatraju oblikom osvete ili pritiska gradonačelnika Milana Bandića, jer često ukazuju na manipulacije u sustavu prostornog planiranja i zaštite okoliša u Zagrebu i konfrontiraju se s Bandićevom politikom.


"Grad je 21 godinu kontinuirano pružao financijsku podršku 'Zelenom telefonu', a u zadnjih nekoliko godina davao je po 150.000 kuna, međutim tijekom cijele prošle godine nismo dobili ni kune", izjavio je u ponedjeljak Hini predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić. 


Istaknuo je da "Zeleni telefon" godišnje primi i obradi oko 1200 prijava građana vezanih uz različite oblike devastacije okoliša, a rješavajući te slučajeve često propituje, kritizira i pokušava utjecati na negativne postupke Gradske uprave vezane uz gospodarenje otpadom, zaštitu zelenila, prenamjenu zemljišta i sl. 


Grad je natječaj za dobivanje financijske podrške za 2015. raspisao tijekom ljeta, a Zelena akcija prijavila je financiranje "Zelenog telefona" odmah u rujnu. No, cijelu prošlu godinu nisu dobili ni kune, a čekali su do samog isteka 2015. jer se znalo dogoditi da financijsku podršku za tekuću godinu dobiju na Staru godinu.


"Zbog toga ukidanje financiranja 'Zelenog telefona' ne možemo promatrati drugačije nego kao oblik osvete ili pritiska na 'Zeleni telefon' i Zelenu akciju", ustvrdio je Ivčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, zagreb, zeleni telefon, zelena akcija