Regija

PROGNOZE: Što ako narasla Kupa odnese sa sobom i žilet žicu?

Prema najavama državne agencije za okoliš već u ponedjeljak bi u većem dijelu države moglo pasti 40 do 100 litara oborina na četvorni metar.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Slovenski prognostičari od ponedjeljka najavljuju jake oborine i porast vodostaja rijeka, a stanovništvo u dolini rijeke Kupe boji se dodatno i potencijalne štete koju može nanijeti narasla Kupa ako odnese sa sobom i žilet žicu, što ju je slovenska vlada zbog izbjeglica postavila neposredno uz njenu lijevu obalu.

 

Prema najavama državne agencije za okoliš već u ponedjeljak bi u većem dijelu države moglo pasti 40 do 100 litara oborina na četvorni metar, a lokalno i više, dok će rijeke i manji vodotoci početi naglo rasti već u ponedjeljak u večernjim satima, uz mogućnost poplava.


Nataša Letig Žagar iz turističke zajednice Kostel, najmanje slovenske općine na granici s Hrvatskom, izjavila je za portal "Žurnal" da Kupa u slučaju jakih pljuskova naglo može narasti i do pet metara, a u tom će slučaju srušena debla i grane drveća u nabujalo korito odnijeti sa sobom i smrtonosnu bodljikavu žicu.


To nije tehnička zapreka na granici kako tumači vlada nego smrtonosna klopka, kazala je turistička djelatnica.


Isti portal navodi da je Kupa uz sela Kot i Sodevci već izišla iz korita i sa sobom odnijela dio žice, na što su od samoga početka njena postavljanja, bojeći se dodatnih šteta i nastradalih, upozoravali ekolozi, zaštitnici prirode i turistički djelatnici iz krajeva na slovenskoj strani Kupe koji dobar dio ljeta žive od prihoda od ugostiteljstva, eko-turizma, iznajmljivanja čamaca za rafting i kajaka, te od kampova i kupališta u dolini pogranične rijeke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLOVENIJA, ŽICA, KUPA