Crna kronika

RATNI ZLOČIN: Petorica paravojnika pod istragom zbog premlaćivanja i silovanja

Tužiteljstvo je protiv okrivljenika predložilo i određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i osobito teških okolnosti počinjenja djela.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je istragu protiv petorice srbijanskih državljana koje sumnjiči da su na slunjskom području, tijekom agresije na Hrvatsku, u dva navrata pretukli dvoje hrvatskih civila, a ženu i grupno silovali nakon što je od udaraca izgubila svijest.

 

Istraga zbog ratnog zločina protiv civila pokrenuta je nakon kriminalističkog istraživanja karlovačke policije.


Tužiteljstvo sumnja da su petorica okrivljenika uz još jednog sada pokojnog državljanina Republike Srbije u Donjem Primišlju, na području Slunja, kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi civile zlostavljali "u neposrednoj blizini mlina u kojem su boravili".


"Okrivljenike se tereti da su 1992. godine oštećenike udarali puškama od siline kojih je hrvatska državljanka (1960.) izgubila svijest pa su je tada sva šestorica silovali, dok su oštećenika (1948.) udarali kundacima.


Dvojicu okrivljenika (1965. i 1966.) se tereti da su sa sada pokojnim državljaninom Republike Srbije (1962.) ponovno presreli oštećenike, razdvojili ih tako što je jedan od njih (1962.) fizički nasrnuo na oštećenika i protjerao ga, nakon čega se vratio te zajedno sa okrivljenikom (1965.) tukao i udarao kundacima oštećenicu sve dok nije izgubila svijest nakon čega su je silovali", izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.


Tužiteljstvo je protiv okrivljenika predložilo i određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i osobito teških okolnosti počinjenja djela.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

silovanje, ratni zločin, srbi