Hrvatska

IZBORI: Damir Kajin o (ne)učinku aktualne Vlade: Izlaz je deetatizacija

Upozorio je da su zbog takvog kreditnog rejtinga kamate za stambene kredite u Hrvatskoj dva i pol puta veće nego u susjednoj Sloveniji.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Istarskih demokrata (ID) Damir Kajin u subotu je na konferenciji za novinare u Puli rekao da je u mandatu ove Vlade kreditni rejting države pao dva puta i danas je na razini smeća, a izlaz iz te situaciji vidi u deetatizaciji.

Upozorio je da su zbog takvog kreditnog rejtinga kamate za stambene kredite u Hrvatskoj dva i pol puta veće nego u susjednoj Sloveniji. U Hrvatskoj je  5,9, a u Sloveniji 2,6 posto, dok je europski prosjek 2,3 posto, spomenuo je Kajin koji izlaz iz te situacije vidi u deetatizaciji.

„Izlaz iz ove situacije je deetatizacija. Nepojmljivo je da je u četiri godine doneseno 820 zakona i 1.500 podzakonskih akata, da se u četiri godine porezni sustav mijenjao dvadeset puta, odnosno doživio dvadeset intervencija. Shodno tome ne čudi što u takvu državu nitko neće ulagati“, ocijenio je Kajin.

Izrazio je zadovoljstvo što je ministar financija Boris Lalovac najavio kako će „neki ured pri tom Ministarstvu početi tražiti iznesene novce iz  Hrvatske“, ali nezadovoljan je što „ni Ministarstvo financija, niti PNUSKOK, DORH i policija ništa ne rade po pitanju kriminala u Hrvatskoj". "Jer da nešto rade, onda ne bi blokirali istrage nad pedesetak imena koji su sudjelovali u toj Hypo praonici na ovim prostorima“, ustvrdio je Kajin.  
 
Očekuje dobar rezultat Istarskih demokrata na parlamentarnim izborima jer, kako je rekao, „nitko neće poštenije zastupati interese građana Istre od njih s obzirom na to da oni nude potpuni zaokret od dosadašnjih politika“.
„Zalažemo se za visoku autonomiju Istre u upravljačkom i fiskalnom smislu na osnovama modernog regionalizma jer želimo da se Istrom upravlja iz Istre i za istarske građane“, – naglasio je Kajin.
 
Po njegovim riječima, „nije mogao ni sanjati da će Istra, koja je nekada bila zemlja sloboda, postati zemljom, odnosno regijom straha i nesloboda gdje ne možete dobiti radno mjesto ako niste odabrani i gdje imamo medijsku neslobodu koja graniči s krajnjim totalitarizmom“. Kajin smatra kako je očito Istra postala „zemlja za odabrane po sistemu jednima bogatstvo, drugima siromaštvo, jednima privilegije, drugima odlazak u svijet i oproštaj od ovoga doma“. „Protiv smo korupcije, monopola, pretvaranja javnog u privatno. Stoga očekujem veliku potporu birača jer smo svjesni da ih u parlamentu nitko neće vjerodostojnije i poštenije zastupati od nas, za razliku od istarskih zastupnika iz redova SDP-a, IDS-a i HSU-a koji bi se u Saboru pojavljivali u petak i funkcionirali bi kao publika na koncertima Miše Kovača po sistemu 'ruke gore'“, izjavio je predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kreditni rejting, vlada, damir kajin