Regija

SRBIJA: Tomislav Nikolić: Papa ne želi neslogu među kršćanima zbog Stepinca

'Papa mi je rekao kako nije njegova želja da dođe do neslaganja u kršćanstvu i da bi Stepinac bio prvi svetac kojeg ne bi priznala SPC te da on ne želi takav odnos u kršćanstvu.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ustvrdio je u srijedu u beogradskom tisku kako mu je papa Franjo prilikom nedavnog susreta rekao da ne želi neslogu u kršćanstvu zbog kanonizacije kardinala i nadbiskupa zagrebačkog u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske Alojzija Stepinca, te da bi Stepinac “bio prvi svetac kojeg ne bi priznala Srpska pravoslavna crkva”.

“Papa mi je rekao kako nije njegova želja da dođe do neslaganja u kršćanstvu i da bi Stepinac bio prvi svetac kojeg ne bi priznala SPC te da on ne želi takav odnos u kršćanstvu”, izjavio je za beogradski Blic od srijede srbijanski predsjednik, koji je u rujnu posjetio Vatikan i sastao se s papom Franjom.

Nikolić je za Blic rekao da je s papom Franjom “bila jedna od glavnih tema” razgovora postupak kanonizacije Stepinca nakon što je već “izvršena njegova beatifikacija i s tim u vezi pritisak Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj da se taj postupak okonča čim prije”.

“Izložio sam svoje viđenje uloge kardinala Stepinca i katoličkog svećenstva u NDH, i na teret stavio, ako ne izravno sudjelovanje u zločinima, a ono makar šutnju pred onim što se događalo”, rekao je Nikolić dodavši kako je Papi „pobrojao i katoličke svećenike koji su izravno ubijali Srbe, Židove i Rome, a NDH označavali kao državu dvije vjere, rimokatoličke i islamske“.

Nikolić kaže kako je zahvalio Papi na činjenici da “jedno pitanje, koje je isključivo u nadležnosti Rimokatoličke crkve, rješava formiranjem zajedničkog povjerenstva sa Srpskom pravoslavnom crkvom” istaknuvši da je na njega posebice ostavila dojam Papina izjava da on "ne žuri" te da se složio s njegovom konstatacijom da je “kršćanima danas potrebno međusobno razumijevanje i sloga” .

Odnosi Vatikana i SPC sve bolji

Blic danas navodi i da je “odnos Vatikana sa srpskom državom i crkvom “ne samo na uzlaznoj liniji, već je i mnogo bolji nego odnos Svete Stolice s Zagrebom i tamošnjom Katoličkom crkvom”. List navodi kako je “za hrvatsku vladu i crkvu najiritantnija činjenica da Vatikan još nije proglasio za sveca Alojzija Stepinca, koji je tijekom Drugog svjetskog rata bio kardinal i zagrebački nadbiskup”, te da “susjedi kao izravno odgovorne za to vide SPC i vlast u Srbiji”.

Blic prenosi riječi neimenovanog vladike SPC, upućenog u odnose i dijalog SPC i Vatikana, koji je ustvrdio da je po ocjeni Svete Stolice “Katolička crkva u Hrvatskoj ... isuviše nacionalna i okrenuta državi” te dodao da "stoga papski nuncij u Hrvatskoj sređuje stanje u tamošnjoj crkvi, a neki od poteza dirigiranih iz Vatikana su i smjene nekoliko biskupa koji su bili desna struja u Crkvi”. Istodobno, tvrdi isti izvor, Vatikan ima interes popraviti odnose sa SPC i ostalim pravoslavnim crkvama a jedan od ključnih razloga je, kako navodi, ugroženost kršćanskog svijeta od radikalnog islama.

Kad je riječ o Stepincu, vladika SPC kazao je za list da su osim iz SPC, u Vatikan stigle i reakcije patrijarha ekumenskog te poglavara jeruzalemske i ruske crkve. Također ističe kako je “status Stepinca postavljen kao pitanje između pravoslavlja i Vatikana, a ne između Srba i Hrvata” ustvrdivši da je "pitanje kanonizacije Stepinca povezano s pitanjem kanonizacije pape Pija 12 u vrijeme Drugog svjetskog rata" kojoj se, kaže, "protive Židovi i oni od toga neće odustati”.

Srbijanski predsjednik Nikolić razgovarao je 11. rujna u Vatikanu s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom o izbjegličkoj krizi, protivljenju Srbije prijemu Kosova u UNESCO te formiranju mješovitog povjerenstva Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve koje bi razmatrala povjesne činjenice o ulozi kardinala Alojzija Stepinca u nekadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

alojzije stepinac, papa franjo, tomislav nikolić, spc