Svijet

DONJI DOM: Cameron doživio teški poraz u parlamentu na pitanju referenduma o EU

Radi se o prvom porazu šefa vlade u Donjem domu gdje raspolaže većinom od 16 mjesta, nakon pobjede na izborima u svibnju.

Piše: PolitikaPlus/hina

Britanski zastupnici nanijeli su u ponedjeljak neugodan poraz premijeru Davidu Cameronu pošto su se euroskeptični članovi njegovih konzervativaca udružili s oporbom i glasali protiv predloženih načina održavanje referenduma o Europskoj uniji.

 

Poraz u Donjem domu tiče se tehničkog pitanja, ali ilustrira Cameronovu borbu da blokira euroskeptike u vlastitoj stranci prije glasovanja krajem 2017. godine.

 

Radi se o prvom porazu šefa vlade u Donjem domu gdje raspolaže većinom od 16 mjesta, nakon pobjede na izborima u svibnju. Vlada je željela ublažiti uobičajene propise poznate pod imenom "purdah", a ti propisi ministrima zabranjuju da u izbornoj kampanji daju izjave kojima bi mogli promijeniti rezultat glasovanja 28 zadnjih dana kampanje ili referenduma.

 

Volji vlade suprotstavilo se 312 glasova nasuprot 285. Trideset sedam konzervativnih zastupnika usprotivilo se Cameronu.

 

Premijer je najavio da će provesti kampanju za ostanak Velike Britanije u EU, ali jedino ako uspije s Bruxellesom postići važne reforme među kojima je i promjena temeljnih ugovora Unije. Radi se primjerice o socijalnoj pomoći imigrantima podrijetlom iz EU.

 

Na glasovanju u ponedjeljak, euroskeptici su udružili svoje glasove s laburistima i nacionalistima Škotske nacionalne stranke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

donji dom parlamenta, london