Scena

LONDON: Britanac glumio umrlog brata zbog socijalne pomoći

Sedamdesetgodišnji Britanac osuđen je na 28 mjeseci zatvora.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sedamdesetgodišnji Britanac osuđen je na 28 mjeseci zatvora jer je preuzeo identitet triju osoba, među kojima i svog brata umrlog 1967. godine, kako bi primao socijalnu pomoć i mirovinu.

 

"Tragično je vidjeti muškarca vaših godina na sudu, no vi ste za to jedini krivac. Vi ste varalica najgore vrsti, koliko škrt toliko i nepošten", rekao je sudac u Liverpoolu 79-godišnjem Carlu Jonesu.

 

Već osuđen 1952. za trgovinu drogama, optuženi je u džep stavio više od 200.000 funta (285.000 eura) socijalne pomoći koje je primao zadnjih 13 godina na ime triju različitih osoba.

 

Policija je u njegovu domu pronašla tri putovnice, sve s fotografijama Carla Jonesa, jedna osobe koja mu je bila gotovo imenjak i prezimenjak, druga putovnica kolege iz školskih klupa, a treća na brata koji je umro krajem 60-ih.

 

Tim dokumentima optuženi je od 2002. primao socijalnu pomoć za stanovanje, ali i mirovine, sve dok ministarstvo rada i mirovinskog sustava nije razotkrilo prevaru.

 

Odvjetnik 79-godišnjeg Jonesa rekao je da je njegov branjenik izrazio "iskreno žaljenje" zbog prevare, no da novac nije trošio kako bi živio na visokoj nozi već da pomogne svojoj djeci.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prjevara, socijalna pomoć, london