A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/emma-straub-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

"ŽENSKA" KNJIGA ZA PLAŽU - Emma Straub: Na odmoru | Politika+
Elizabeta Hrstić

*** 1/2: "ŽENSKA" KNJIGA ZA PLAŽU - Emma Straub: Na odmoru

Sasvim predvidivo očekivati da će ovaj ljetni roman dobiti i svoju filmsku inačicu u rangu gledljive romantične komedije.

Piše: Elizabeta Hrstić

Emma Straub je inteligentna, domišljata i spretna spisateljica, nepretencioznog stila pisanja, sposobna vrlo životno i zanimljivo uobličiti svoje likove, te njihove životne situacije, stvara vrlo suvisle i realistične dijaloge i unutarnje monologe, slikovito dočarava atmosferu. No mana joj je (po nekima možda i vrlina) što namjerno teži zadovoljavanju što šireg kruga čitatelja (točnije - čitateljica!), onih koji za svoj odmor i čitateljske dogodovštine na plaži, priželjkuju nekakvu verziju prihvatljivog 'happy-enda', te mogućnost da njihov omiljeni ljetni roman dobije i svoju filmsku inačicu u rangu gledljive romantične komedije.

Roman mlade Amerikanke Emme Straub,'Na odmoru'('The Vacationers'), reklamira se posvuda kao ljetni bestseler za čitanje na plaži. Književni kritičari uglednih svjetskih novina i magazina, dodijeljuju mu, gotovo bez izuzetka, tri do četiri zvjezdice, s čime se u potpunosti mogu složiti.

Već nakon što okrenemo prvu stranicu knjige, čeka nas znakovit citat Georges Sand: "Nije toliko riječ o putovanju koliko o odmicanju... ta koga od nas ne mori kakva bol koju valja ublažiti, ili breme koje valja zbaciti?" Odmah nam postaje jasno da se sedam likova ovog romana od nečega žele odmaknuti, okupivši se na dvotjednom ljetovanju na Mallorci. No upravo to zajedničko okupljanje na odmoru implicira da "zdravo" odmicanje ne podrazumijeva i potpuno odmicanje, te da se s problemom ipak najbolje suočiti "licem u lice".


Novinarski par Franny i Jim slave 35 godina braka, a ažurna i iritantno pedantna (freakcontrol tip žene) Franny, mjesecima unaprijed sve je pomno isplanirala, rezervirala smještaj i kupila avionske karte za Mallorcu. No u tih par mjeseci, za kojih su tek trebali dokono odbrojavati dane do zasluženog odmora na rajskim plažama, sam život im je, po svojoj staroj dobroj navici, servirao par jako neugodnih situacija. Umjesto ponosnog slavljenja 35 godina čistog i vrlog braka, punog odanosti i vjernosti, međusobnog podržavanja i uspješno odrađenih karijera i roditeljstva, zbog Jimove fatalne pogreške, sada imamo situaciju da se odmor lako može pretvoriti u pakao pun osjećaja poniženja, patnje, krivnje, ili u najboljem slučaju - napetog iščekivanja razvoja situacije.

Naime, inače uzorni muž i otac i kolega, Jim Post, u tih nekoliko mjeseci uspio je uprskati i brak i dostojanstvenu karijeru. Umjesto da u miru i poštovanju odradi još tih nekoliko godina do redovne mirovine, on naprasno dobiva otkaz zbog otkrivanja seksualne afere s mladom i zavodljivom 23-godišnjom kolegicom. Sablazan je tim veća, što je taj njegov predmet žudnje jedva koju godinicu starija od kćeri mu maturantice.

Skidajući sloj po sloj s likova, svjedočimo da niti jedan par nije bez tajne, da svi imaju ili su imali svoju krizu, za koju nije isključivo jedno krivac, a drugo bez mrlje.

Borbena i dosljedna Franny, svoj odmor iz snova ipak ne otkazuje i sve se naizgled počinje odvijati prema planu. S njima putuje i njihova 19-godišnjakinja, kći Sylvia, koja se uskoro sprema napustiti roditeljsko okrilje i krenuti u neizvjesnost samostalnog života i studija. Sylvia je tipična adolescentica, koliko promišljena toliko i površna, buntovna i kritična, ali i emotivna i pravedna; oduševljena je idejom što bi joj promjena životne sredine i društva mogla pružiti i mogućnost za kompletnu promjenu imidža kojim je nezadovoljna. Okrenuta nekim novim nadanjima, opterećena željom za konačnim gubitkom nevinosti, sita facebooka i starog društva, na odmor kreće bez laptopa i mobitela, tek sa svojim mislima usmjerenim na sutra.

Na Mallorcu stiže i njihov deset godina od kćeri stariji sin Bobbie, trgovac nekretninama, koji već odavno ne živi u blizini roditelja, nego s 10 godina starijom dugogodišnjom djevojkom Carmen, koju svi cijene, ali je smatraju i "prestarom kokom" za njihovog Bobbiea. Carmen je trenerica u teretani koja od svog dečka pokušava napraviti pravog muškarca i njihovu vezu učiniti klasičnom i stabilnom. No, i među njima puno toga ne štima i tko zna može li se spasiti...

Frannyn odmor iz raja gotovo da je nemoguć bez njenog najdražeg prijatelja iz djetinjstva Charlesa, s kojim je u tolikoj mjeri bliska, da su svi redom pomalo ljubomorni. Unatoč činjenici da je on gay i na odmor k prijateljima stiže u pratnji svog dugogodišnjeg partnera (i muža) Lawrencea. Ovdje moram uputiti zamjerku spisateljici zbog klišea po kojem je valjda nemoguće ostvariti veliko i trajno muško-žensko prijateljstvo, osim u slučaju da je muškarac gay. A time i svaka ljubomorna scena gubi na značenju, veći izazov bi bio opisati dugogodišnje prijateljstvo koje svemu odolijeva, među hetero prijateljima različitog spola. Lawrence je pak deset godina mlađi od Charlesa, ženskasto romantičan i jako posesivan, silno naklonjen svojoj muževnijoj polovici Charlesu s kojim želi imati (usvojiti) dijete. Iako, Charles i nije previše oduševljen idejom da postane otac...

Obitelji se povremeno pridruži još par likova, no za priču je jedini bitan mladi domorodac Joan, koji će tijekom odmora biti plaćeni učitelj španjolskog za maturanticu Sylviu. Zgodan, šarmantan, besprijekorno oblikovanih mišića, tipični san iz reklama za traperice, lomitelj i mladih i starih ženskih srdaca. Nažalost, nešto lošije isprofiliran lik, s više no predvidivom ulogom u romanu.

Svi ovi likovi, na Mallorcu stižu sa svojim životnim dilemama i ljubavnim pričama i svi su na nekakvoj prekretnici odnosno klackalici života, a nakon odmora se nadaju da će nekako sama od sebe, težina prevagnuti na jednu stranu, za njih najbolju ili za sve najpravedniju. E sad, ponovni kliše ili ne, nova sredina doista ponekad pruži odmak i jasniji pogled na samog sebe i omogući i objektivniju, čistiju prosudbu.

"Ljudsko srce je složen organ, bez obzira na dob... Što itko zna o ikome, pa čak i o osobi s kojom je u braku? U svakoj zajednici postoje tajne, zaključana vrata skrivena iza teških prašnjavih zavjesa."

Potka i pouka romana se i vrti oko tih par rečenica i mic po mic, skidajući sloj po sloj s likova, svjedočimo da niti jedan par nije bez tajne, da svi imaju ili su imali svoju krizu, za koju nije isključivo jedno krivac, a drugo bez mrlje.

"Na odmoru" je roman koji se ležerno čita na plaži, baš onako kako ga i reklamiraju po knjižarama ili na samom coveru. Iako nije riječ o djelu u kojem se ima što iščitavati i po drugi put, toplo ga preporučam čitateljicama koje nemaju puno vremena za odmor i čitanje.

Spisateljica ipak naginje na stranu ženskog morala. Nije baš feministica, jer simpatizira i muške likove i ne donosi crno-bijele zaključke. No pomalo kao da naginje tradicionalnijem poimanju muško-ženskih odnosa u kojima je preljub rezerviran za muškarce, ali im se lakše i oprosti jer su kao vječita djeca s trnovitijim putem odrastanja, koja teško odole izazovima. Žene su te koje su pak mudrije, snažnije i požrtvovnije, lakše se othrvaju iskušenjima.

Spisateljica ima puno ljubavi za sve svoje likove, udahnula im je živote onih koji su samo ljudi, od krvi i mesa, pa time i griješe. A svaka veza i svaki brak, težak je za rukovanje ("Brakovima kao i brodovima trebaju sigurne ruke za kormilom").

"Na odmoru" je roman koji se ležerno čita na plaži, baš onako kako ga i reklamiraju po knjižarama ili na samom coveru. Iako nije riječ o djelu u kojem se ima što iščitavati i po drugi put, toplo ga preporučam čitateljicama koje nemaju puno vremena za odmor i čitanje, pa na godišnjem odmoru nisu sklone prevelikim čitateljskim naporima, no opet žele neku sigurnost da nije riječ o šund literaturi kojom smo tijekom ljetnih mjeseci doslovno preplavljeni.

Emmino pero je precizno, bez puno mudrovanja, njeni dramatični zapleti brzo prestaju biti ozbiljne drame, a sadrže i dovoljno duhovitog odmaka. U likovima će se naravno, mnogi čitatelji prepoznati. Šteta je jedino što unatoč neospornom talentu, spisateljica likove nije učinila neobičnijim, otkačenijim i nepredvidivijim, te što u neke realno osmišljene situacije i razdore među partnerima ili međuljudskim odnosima, nije zarezala dublje, do živog tkiva. Umjesto toga, radije je ostavila mogućnost reparabilnog zarastanja rana, bez defekta u tkivu i popeglala priču. U suprotnom, vjerojatno bi izgubila dio čitateljske publike koja ne voli prejake promjene kursa. Čitajući ovako koncipiranu priču u koju se lako i sami mogu uživjeti, čvršće su i uvjereni da i vlastita ljubavna i životna kormila čvrsto drže u rukama, a ako malčice i ispuste, nije propast svijeta.

Upravo zato, u preporuci za ljetno štivo nema "zločina i pripadajuće kazne", jer na plaži želimo mirno more i jasne horizonte.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

profil, knjiga, NA ODMORU, VACATIONERS, ELIZABETA HRSTIĆ, EMMA STRAUB