Crna kronika

SARAJEVO: Za ratno silovanje djevojčice 10 godina zatvora i novčana odšteta

Dvojica bivših pripadnika vojske bosanskih Srba osuđena su u srijedu pred Sudom BiH na po deset godina zatvora nakon što su proglašeni krivim za silovanje djevojčice počinjeno 1992.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dvojica bivših pripadnika vojske bosanskih Srba osuđena su u srijedu pred Sudom BiH na po deset godina zatvora nakon što su proglašeni krivim za silovanje djevojčice počinjeno 1992. godine kada je ona imala svega 14 godina.

 

Uz zatvorsku kaznu silovateljima sudsko je vijeće odredilo i isplatu novčane odštete žrtvi, što je presedan u bosanskohercegovačkom pravosudnom sustavu jer je novčana naknada redovito bila predmetom dugotrajnog i neizvjesnog parničnog postupka.

 

Nepravomoćnom presudom bivši pripadnici postrojbe pod nazivom Kotorvaroška brigada Vojske Republike Srpske, Bosiljko i Ostoja Marković, proglašeni su krivim za silovanje djevojčice čiji je identitet ostao zaštićen tijekom cijelog suđenja.

 

Sud je ocijenio kako je Tužiteljstvo BiH tijekom postupka nedvojbeno dokazalo kako je taj zločin doista počinjen.

 

Markovići su s još jednim supočiniteljem, koji je kasnije poginuo, djevojčicu oteli iz njene kuće u jednom selu kod Kotor-Varoši te su je potom odvezli automobilom i uz prijetnju smrću višestruko silovali.

 

Ukoliko presuda bude potvrđena, Markovići će, uz to što će odležati deset godina u zatvoru, djevojci morati isplatiti i odštetu u iznosu od 26.500 konvertibilnih maraka (oko 13.500 eura).

 

Sud je tako prihvatio tužbeni zahtjev silovane djevojke odredivši da joj silovatelji moraju isplatiti novčanu naknadu zbog nanesene duševne boli, povrede prava i slobode te trajnih posljedica što ih je silovanje ostavilo na njen razvitak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ratni zloćin, silovanje, sarajevo, bih