Turizam

TURIZAM: Na Jadranu ovog ljeta vrata otvara 25 novih i obnovljenih hotela

Hotelijeri i investitori unatoč svim teškoćama i birokratskim procesima ipak su skloni ulaganju u hrvatski turizam.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Jadranu se uoči i tijekom ljeta otvara oko 25 novih ili potpuno obnovljenih hotela, što je najviše u zadnjih deset i više godina, u čiju su gradnju, obnovu i uređenje domaći i strani investitori uložili više milijardi kuna.

Tim hotelima hrvatski turizam dobiva par tisuća novih visokokvalitetnih kreveta, što će popraviti sliku hrvatskog hotelijerstva, pogotovo u smještajnim jedinicama i krevetima s obzirom da je njegov udjel u ukupnim smještajnim kapacitetima još relativno nizak, oko 11 posto. Ukupno je u Hrvatskoj, po zadnjim podacima Ministarstva turizma iz veljače ove godine, bilo 620 kategoriziranih hotela, s oko 104 tisuće kreveta te još 20 aparthotela s oko 1.400 kreveta.

Među brojnim ovoljetnim otvorenjima, jedna je od većih investicija, vrijedna 250 milijuna kuna, Isabella Island Resort kompanije Valamar Riviera, koji se otvara idućeg tjedna na otočiću Sveti Nikola kod Poreča. To je ujedno i trenutno najveći projekt te grupacije.

Za lipanj je najavljeno i otvaranje obnovljenog Maistrinog sada boutique Hotela Adriatic na rivi u Rovinju, u što je uloženo 30 milijuna kuna, dok se u srpnju otvara hotel Dogus grupe u Šibeniku, uz njihovu marinu Mandalina. U Šibeniku se ovog ljeta očekuje otvorenje još jednog hotela u staroj jezgri grada.

Velike investicije tvrtke HUP-Zagreb odnosno njezine tvrtke kćeri Dubrovačka rivijera na području Dubrovnika u Srebrenom, veće od 300 milijuna kuna, također se privode kraju te ovog ljeta otvara dio najavljenog odnosno Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel i hotel Mlini.

Potkraj svibnja u Opatiji je otvoren Hotel Navis, a nakon njega i Hotel Ika Bellevue, u vlasništvu Josipa Brkića, uređen sa 1,6 milijuna kuna zajma iz županijskog kreditnog programa, dok je u Crikvenici ponovno otvoren hotel Omorika, u čiju je obnovu tvrtka Jadran uložila 7,5 milijuna kuna.

Na Malom Lošinju tvrtka Jadranka hoteli dovršava više od 25 milijuna eura vrijednu rekonstrukcija hotela Alhambre s vilom Augusta, kao i Vile Hortenzija, čije se otvorenje također očekuje ovog ljeta.

Početkom srpnja na Krku se planira otvorenje i obiteljskog hotela Villa Margaret, ranije je već otvoren i obiteljski hotel Pinia, a sredinom svibnja i hotel Vila Rova u Malinskoj, koji je i među prvim hotelima u Hrvatskoj koji je sufinanciran i iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sredstvima europskih fondova sufinancirana je i obnova splitskog hotela Park, koji bi s pet zvjezdica trebao biti otvoren za 20-ak dana.

I tvrtka Karisma Hotels Adriatic završava svoje velike investicije od 160 milijuna kuna te za ovo ljeto najvaljuje otvorenje rekonstruiranih hotela Nimfa i Punta u Živogošću, kao i hotel Punta, koji postaje Sensimar Makarska Hotel.

Mjesto Tkon na otoku Pašmanu početkom svibnja dobilo je novi mali hotel D'Erco, što je i prvi hotel na tom otoku, a manji hotel Snena uvala otvoren je i u Drenju, općina Raša u Istri.

Za kraj kolovoza tvrtka Jadranski luksuzni hoteli (JLH) najavila je otvorenje obnovljenog hotela Kompas u Dubrovniku, u što je uložila blizu 104 milijuna kuna, dok je pulski Arenaturist ove godine otvorio obnovljeni hotel Park Plaza u Puli, a tvrtka HTP Korčula otvorenje dva novo obnovljena hotela u Korčuli.

Osim u hotele, hotelske kompanije dosta su ove godine ulagale i u tekuće održavanje, okoliš, energetsku učinkovitost, uvođenje novih sadržaja u ponudu i zaposlene, kao i u kampove, pa tako primjerice Valamar u svom kampu Lanterna kod Poreča ovo ljeto uvodi i tzv. glamping ponudu s luksuznim šatorima.

U Istri u Funtani se otvara uskoro i novi kamp Polidori kojem je u planu cjelogodišnje poslovanje.

Lorencin: Nema stagnacije investicija u turizmu

"Tako velik broj novih otvaranja hotela ovog ljeta dijelom je i rezultat dvogodišnjih investicija u sektoru koje sada dolaze kraju, a koje su krenule 2013. s ukupno 230 milijuna eura, da bi se prošle godine gotovo udvostručile na 410 milijuna eura", kazao je Hini ministar turizma Darko Lorencin, istaknuvši da je za takav investicijski ciklus u hrvatskom turizmu ključna bila Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) i njezine povoljne kreditne linije za male, srednje i velike poduzetnike u turizmu sa subvencioniranim kamatama.

"Gotovo da i ne poznajem investiciju od svih koje se otvaraju ovog ljeta koja nije financirana iz HBOR-a", kaže Lorencin, dodavši da su mnoge od tih investicija krenule prošle godine. "To sve pokazuje i da je Hrvatska u turističkom smislu u uzlaznoj putanji, da nema stagnacije investicija nego se stalno događaju nove, a sad smo i u fazi da je sve manje postojećih hotela za obnovu te ulazimo u zonu 'brownfield' investicija poput onih Danka Končara u marinu u Puli te za bivši vojni objekt Katarina monumenti, što se očekuje uskoro, tu su i Kupari za koje je objavljen poziv za obvezujuće ponude", kaže Lorenicn.

Napominje i da se "intenzivno radi i na pripremi lokacije Muzil za koju se brzo očekuje poziv za iskaz interesa, uređuje se i područje Hidrobaze pod tvrtkom Brijuni Rivijera, te nas sve to polako 'gura' i ka 'greenfield' investicijama, u čemu su također napravljeni krupni koraci, poput primjerice Costabele u Rijeci gdje će se graditi potpuno novi hotel, ili u Splitu novi hotel Dioklecijan kojeg je najavio poduzetnik Jako Andabak itd.".

Iz Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) nova otvaranja hotela ovog ljeta ocjenjuje izrazito pohvalnim i nužno potrebnim za kvalitetni i održiv razvoj hrvatskog turizma, što znači i za produljenje sezone, u čemu najveću ulogu, pogotovo izvan toplih mjeseci, imaju upravo hoteli.

"Hotelijeri i investitori unatoč svim teškoćama i birokratskim procesima ipak su skloni ulaganju u hrvatski turizam, pri čemu je važno da svaki novi objekta uvažava načela zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, što znači i da hotelijeri čuvaju ono na čemu počiva cijeli turizam prirodne ljepote i očuvan okoliš", ističe direktorica UPUHH-a Iva Bahunek.

Dodaje da ih "posebno veseli što se otvaraju hoteli sa četiri i pet zvjezdica, jer su takvi i najtraženiji na tržištu, a po kvaliteti ponude i usluga su konkurentni i mogu se usporediti s bilo kojim slične kategorije u svijetu, tim više što je hrvatska kategorizacija hotela poznata kao jedna od najstrožijih u Europi", naglašava Bahunek.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hoteli, jadran