Zagreb

OTVORENO PISMO: Koordinacija SSSH protiv Bandićeve smjene članova Uprave Holdinga

Jedini razlog njezine smjene može biti loš rad, a nikako politička nepodobnost.

Piše: PolitikaPlus

Koordinacija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u Zagrebačkom holdingu uputila je u ponedjeljak otvoreno pismo zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, kojim izražava protivljenje njegovoj namjeri, kako tvrde, očite političke smjene aktualne Uprave Holdinga.

"Uprava koja je imenovana temeljem provedenog natječaja prije manje od tri mjeseca najavila je i počela provoditi korektne poteze i rješavati probleme u podružnicama Zagrebačkog holdinga, koji su godinama gurani pod tepih, te joj iz tih razloga treba dati šansu za daljnji rad. Jedini razlog njezine smjene može biti loš rad, a nikako politička nepodobnost. Svako daljnje prepucavanje Uprave i gradonačelnika ide na štetu radnika i građana Grada Zagreba", ističu sindikalci.

Bandić je u nedjelju, upitan o smjenama u Upravi Holdinga, rekao kako će na mjesto ekonomskih stručnjaka Maruške Vizek i Hrvoja Šimovića doći još veći stručnjaci. Gradonačelnik je 22. svibnja najavio da će novi predsjednik i članovi Uprave imati "normalne ugovore", kao što su ih imali i dosadašnji, s otpremninama od tri mjesečne bruto plaće.

Predsjednik Uprave Holdinga Dejan Fičko izjavio je krajem svibnja da on i članovi Uprave ne odustaju od svojih menadžerskog ugovora, te da članovi Uprave neće podnijeti ostavke jer nemaju niti jedan valjani razlog za to. Ustvrdio je kako ugovori predsjednika i članova Uprave nisu menadžerski ugovori, već ugovori o pravima i obvezama predsjednika i članova, potpisani na rok od četiri godine.

Grad Zagreb je 5. siječnja prvi put raspisao javni natječaj za izbor predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga i četiri člana Uprave, a skupština Holdinga je 6. ožujka donijela odluku o njihovom imenovanju. Novi predsjednik Uprave Dejan Fičko te troje od četvero novih članova Uprave, Marija Cvrlje, Denis Nikola Kulišić i Krešimir Kvaternik, potpisali su krajem ožujka nove menadžerske ugovore na razdoblje od četiri godine. Menadžerski ugovor jedino nije potpisala nova članica Uprave za pravne poslove Daniela Franić, kojoj je na snazi ostao stari Ugovor o radu

Prema članku 20. Ugovora, u slučaju da se on raskine prije isteka roka na koji je sklopljen ili u slučaju opoziva prije isteka mandata, a bez utvrđenog važnog razloga, članu Uprave pripada pravo na otpremninu u iznosu od pola bruto plaće za svaki mjesec od dana raskida do dana utvrđenog isteka mandata. Osnovna bruto plaća članova uprave iznosi 33.000 kuna, a ugovori su krajem ožujka potpisani na rok od četiri godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

uprava, zagrebački holding, SSSH