Hrvatska

KRITIKE OPORBE: Željko Reiner: Vlada obmanjuje javnost i brojkama o iseljenima iz Hrvatske

'Vlada pokušava svoju nesposobnost i katastrofu u kojoj je dovela Hrvatsku prikriti tvrdnjama da broj iseljenih iz Hrvatske zbog te katastrofalne gospodrske situacije nije onakav kakvim se prikazuje, a sve to govori paušalno i bez brojki.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

HDZ-ov saborski zastupnik Željko Reiner prozvao je u četvrtak Vladu da u pokušaju prikrivanja vlastite nesposobnosti obmanjuje javnost, pa i vezano uz broj građana koji su iselili iz Hrvatske.

"Vlada pokušava svoju nesposobnost i katastrofu u kojoj je dovela Hrvatsku prikriti tvrdnjama da broj iseljenih iz Hrvatske zbog te katastrofalne gospodrske situacije nije onakav kakvim se prikazuje, a sve to govori paušalno i bez brojki", izjavio je Reiner novinarima u Hrvatskom saboru.

Prema Migracijskom izvješću njemačke vlade, tvrdi Reiner, u drugoj polovini 2012. izdano je 12 tisuća radnih dozvola za hrvatske građane. U 2013. je izdano 25 tisuća dozvola hrvatskim građanima, a u prvoj polovini 2014. godine 20 tisuća. "Bojimo se da je u drugoj polovini 2014. taj broj značajno veći", kazao je.

Istaknuo je kako je poznat podatak da je preko tisuću liječnika zatražilo od Hrvatske liječničke komore dozvolu za odlazak u inozemstvo, da je preko 550 prvostupnica medicinskih sestara zatražilo takvu dozvolu, kao i da je nekoliko tisuća srednje obrazovanih mediciskih sestara otišlo inozemstvo. "Samo u KBC Zagreb u zadnjih su mjesec dana otišle 42 sestre", rekao je.

Današnje se iseljavanje, dodao je, ne može se uspoređivati s onim prijašnjim u hrvatskoj povijesti, jer sada, naglašava, odlaze visokoobrazovani mladi ljudi.

Osvrnuo se Reiner i na izbore u Dubrovniku, izrazivši zaprepaštenost da Vlada daje otvorenu podršku čovjeku koji je pravomoćno osuđen za zlouporabu gradonačelničkog položaja i financijskih malverzacija. "I takvu podršku daju oni koji su se kleli u svoje poštenje", poručio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

iseljeni, vlada, Željko Reiner, iseljavanje