Burze

SVJETSKE BURZE: Na Wall Streetu cijene dionica porasle, dolar pao

cijene dionica porasle jer su splasnula strahovanja ulagača od povećanja kamata američke središnje banke Feda..

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su splasnula strahovanja ulagača od povećanja kamata američke središnje banke Feda i posljedica jačanja dolara po zarade kompanija.

 

Dow Jones ojačao je 228 bodova ili 1,29 posto, na 17.977 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,35 posto, na 2.081 bod, a Nasdaq indeks 1,19 posto, na 4.929 bodova. Jučer je Fed objavio kako je tvornička proizvodnja u SAD-u u veljači pala već treći mjesec zaredom, za 0,2 posto, što ukazuje, kao i nedavni podaci o prometu u trgovini na malo, na usporavanje rasta američkog gospodarstva. To je potaknulo nadu ulagača da Fed ipak neće povećati kamate polovicom godine, nego tu odluku odgoditi barem do rujna. Zbog toga se s najvećim nestrpljenjem čeka što će čelnici Feda poručiti u srijedu nakon dvodnevne sjednice. Ne bude li u njihovom priopćenju fraza da će biti strpljivi po pitanju kamata, to bi značilo da će kamate, po prvi puta od 2006. godine, biti povećane već u lipnju.

 

„Očekivanja u vezi kamata posljednjih dana diktiraju smjer tržišta. Kada na tržištu prevlada uvjerenje da će kamate biti povećane, ulagači prodaju dionice, pa cijene padnu. I obrnuto, kada se pojavi nada da Fed još neće povećati kamate, cijene porastu“, objašnjava Uri Landesman, predsjednik u tvrtki Platinum Partners. Kako se ulagači nadaju odgodi povećanja kamata, dolar je jučer ponešto oslabio nakon što je tjednima snažno rastao, zaključivši prošli tjedan na najvišoj razini prema euru i košarici šest svjetskih valuta u posljednjih 12 godina.

 

Zaustavljanje rasta dolara u ponedjeljak ublažio je strahovanja ulagača da će visoka cijena dolara naštetiti američkim kompanijama jer zbog toga njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju manje konkurentni, pa im padaju prihodi i zarade. Jučerašnji uspon cijena dionica zahvaljuje se, kažu analitičari, i korekciji na više nakon što su Dow Jones i S&P 500 indeks pali tri tjedna zaredom. Najviše su jučer porasle cijene dionica u defanzivnim sektorima, kao što su zdravstveni i komunalni. Porastao je čak i energetski sektor, premda je cijena nafte na američkom tržištu pala za više od 2 posto, na 43,88 dolara po barelu, a u jednom je trenutku zaronila na najnižu razinu od ožujka 2009. godine.

 

Unatoč rastu cijena dionica, ulagači su oprezni uoči sjednice čelnika Feda, koja počinje u utorak. Na to ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,2 milijarde dinica, dok prosječan dnevni obujam iznosi 6,6 milijardi.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 posto, na 6.804 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,24 posto, na 12.167 bodova, a pariški CAC 1,01 posto, na 5.061 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, nasdaq, fed