Tvrtke

REAKCIJA: HPB: Račun Petrokemije blokiran zbog naplate potraživanja

Potraživanje HPB-a proizlazi iz jamstva za tvrtku koja ulazi u predstečajnu nagodbu te bi, objašnjava se, njihova naplata bez ove mjere bila više nego upitna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska poštanska banka (HPB) očitovala se u subotu poslijepodne o blokadi računa tvrtke "Petrokemija", a u očitovanju stoji kako je HPB, nakon višekratne odgode, nažalost morao poduzeti korake za naplatu dijela svojih potraživanja.

Kako se navodi, potraživanje HPB-a proizlazi iz jamstva za tvrtku koja ulazi u predstečajnu nagodbu te bi, objašnjava se, njihova naplata bez ove mjere bila više nego upitna.

"Žao nam je što je do blokade došlo, ali HPB nema prostora za daljnje odgađanje", dodaje se u očitovanju i zaključuje kako HPB, zbog obveze čuvanja bankarske tajne, ne može iznositi detalje iz poslovnog odnosa s klijentom.

Nakon što je Hrvatska poštanska banka (HPB) u petak blokirala račune kutinske Petrokemije, Ministarstvo gospodarstva u subotu je izrazilo razumijevanje zbog zabrinutosti zaposlenika, uz ocjenu da je postupak HPB-a "neshvatljiv u trenutku kada Vlada provodi proces restrukturiranja i privatizacije te ulaže napore kako bi sačuvala proizvodnju i radna mjesta u toj tvrtki".

"Potpuno je razumljiva zabrinutost zaposlenika Petrokemije zbog neshvatljivog postupka Uprave Hrvatske poštanske banke. Takav postupak čudi još više jer se događa u trenutku kada Vlada provodi proces restrukturiranja i privatizacije strateški važne Petrokemije i ulaže velike napore kako bi sačuvala proizvodnju i radna mjesta", stoji u izjavi Ministarstva gospodarstva.

Stožer za obranu kutinske Petrokemije u petak navečer upozorio je da je HPB oko 14 sati blokirao račune Petrokemije, što smatraju besmislenim i nepotrebnim i zato su uputili i dopis predsjednicima Sabora i Vlade, predsjednici Republike, mjerodavnim ministarstvima i drugim tijelima.

"Uprava i Nadzorni odbor Petrokemije već mjesecima ne uspijevaju uspostaviti bilo kakav dijalog s predsjednikom Uprave HPB-a, koji odbija svaki razgovor o mirnom i normalnom rješavanju duga, koji ne osporavamo i za koji su bila ponuđena različita rješenja. Svi prijedlozi bili su odbijeni od HPB-a", priopćio je Stožer.

Zahtijevaju da se blokada računa ukine već ponedjeljak, 9. ožujka, radi nastavka redovne proizvodnje i opskrbe tržišta. Ako taj zahtjev ne bude ispunjen, najavljuju da će radnici Petrokemije, svjesni svih mogućih posljedica, u potpunosti spriječiti isporuku mineralnih gnojiva hrvatskoj poljoprivredi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PETROKEMIJA, HPB