Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu novi rekord Dow Jonesa, S&P 500 pao

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali

Piše: PolitikaPlus/hina

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali jer nije bilo značajnijih vijesti koje bi osjetnije usmjerile tržište.

 

Dow Jones ojačao je 15 bodova, ili 0,08 posto, na 18.224 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,08 posto, na 2.113 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 4.967 bodova.

 

Novi rekord Dow Jones indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijene dionice McDonald'sa za gotovo 4 posto, što je ublažilo i gubitak S&P 500 indeksa.

 

Najviše su jučer, 0,8 posto, porasle cijene dionica proizvođača roba za široku potrošnju, nakon što je nekoliko trgovačkih lanaca, među kojima Target, izvijestilo o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo. Porastao je, za 0,4 posto, i S&P indeks energetskog sektora, što se zahvaljuje skoku cijene nafte na američkom tržištu za 3,5 psoto, na 51 dolar po barelu, nakon poruke iz Saudijske Arabije da potražnja za 'crnim zlatom' postupno jača. Podršku tržištu pružio je i podatak o manjem nego što se očekivalo padu prodaje obiteljskih kuća u SAD-u u siječnju.

 

S druge strane, oštro je, gotovo 10 posto, potonula cijena dionice Hewlett-Packarda, nakon što je taj tehnološki div objavio slabije poslovne rezultate u proteklom tromjesečju nego što se očekivalo i smanjio procjene za ovu godinu zbog snažnog dolara.

 

Znatno je, 2,6 posto, pala i cijena dionice Applea, nakon vijesti da najveća svjetska kompanija po tržišnoj vrijednosti mora platiti više od 530 milijuna dolara odštete zbog kršenja patentnih prava.

 

Kako ta dionica ima veliku težinu u Nasdaqu, taj je indeks jučer oslabio prvi puta nakon 10 dana neprekidnog rasta, skliznuvši s najviše razine u 15 godina. Drugi dan izvješća predsjednice Feda Janet Yellen u Kongresu prošao je bez novih detalja, pa je ulagačima preostalo samo da i dalje nagađaju kada će američka središnja banka povećati ključne kamatne stope – polovicom ili krajem godine. Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam od početka mjeseca iznosi 6,8 milijardi.

 

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE oslabio je 0,21 posto, na 6.935 bodova, a pariški CAC 0,09 posto, na 4.882 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,04 posto, na rekordnih 11.210 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dow jones, nasdaq, fed