Hrvatska

DOBAR PRIJEDLOG: GSV: Podržali Prijedlog strategije reforme državne uprave

Nadamo se političkom konsenzusu, ako do njega može doći u postojećim političkim okolnostima, jer bi on osigurao da strategija doista bude provedena, a ne završi samo na papiru, rekao je Bauk.

Piše: p/h

Članovi Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) jednoglasno su podržali prijedlog strategije reforme državne uprave koja bi trebala pridonijeti njezinoj većoj učinkovitosti i vratiti povjerenje građana, kao i stranih i domaćih investitora.

 

Ministar uprave Arsen Bauk izvijestio je novinare nakon sjednice GSV-a da zajednička radna skupina sastavljena od predstavnika sindikata, poslodavaca, stručne i akademske javnosti, te udruga građana, radi na završnom tekstu Strategije razvoja javne uprave 2015. - 2020., koja će javnosti biti predstavljena tijekom ožujka.

 

Na dokumentu se još radi i vjerujem da ćemo ga vrlo brzo u završnoj verziji razmotriti sa socijalnim partnerima, Vladom i Hrvatskim saborom. Nadamo se političkom konsenzusu, ako do njega može doći u postojećim političkim okolnostima, jer bi on osigurao da strategija doista bude provedena, a ne završi samo na papiru, rekao je Bauk.

 

Što se tiče ljudskih potencijala u javnoj upravi, analizira se struktura zaposlenih i sustav napredovanja, ocjenjivanja i plaća. Zaključeno je da u svim tim segmentima treba napraviti određene promjene.

 

Otvara se i pitanje samog sustava javne uprave i lokalne samouprave bez jasnog određenja o potrebnom broju jedinica lokalne samouprave, jer je to ključno političko pitanje. To znači da strategija treba ostaviti prostor za bilo koje rješenje postignuto političkim dogovorom, kaže Bauk.

 

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da su sindikati odlučili poduprijeti donošenje strategije razvoja javne uprave, jer je sadržajno dobro promišljena u mnogim elementima, čemu su velik doprinos dali i socijalni partneri.

 

Sve oporbene stranke u Saboru trebaju biti upoznate još u fazi rasprave s osnovnim tvrdnjama i temeljenim htijenjima, kako bi razumjele i poduprle strategiju.

Stoga je važno već sada uputiti dokument na nadležni saborski odbor i tražiti nacionalni konsenzus kao imperativ, budući je to jedna od najvažnijih reformi koju je Hrvatska trebala već odavno provesti, naglasio je Ribić.

 

 

Zamjenik direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Bernard Jakelić izjavio je kako postoji konsenzus o potrebi reforme javne uprave, a dijagnosticirana je kriza upravljanja resursima.

Dobra volja postoji jer su neučinkovita i neracionalna javna i državna uprava jedan od glavnih uzroka manjka stranih i domaćih investicija u gospodarstvu i prepreka stvaranju nove dodane vrijednosti koja treba financirati administrativni aparat.

 

Stoga je ključno stvarati preduvjete za konkurentniju i zdraviju poduzetničku klimu, kako bi i taj aspket naše države mogli što kvalitetnije servisirati, naglasio je Jakelić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Prijedlog za državnu upravu, GSV