Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Fed u fokusu ulagača na Wall Streetu

Rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se rastu cijena dionica u petak, nakon što su ministri financija eurozone postigli sporazum o produljenju programa financijske pomoći Grčkoj.

Piše: p/h

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje, jer bi izvješće predsjednice Feda Janet Yellen u Kongresu moglo dati jasniju sliku hoće li američka središnja banka već polovicom godine povećati kamate.

 

Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 0,7 posto, na rekordnih 18.140 bodova, a S&P 500 indeks 0,6 posto, na također rekordnih 2.110 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 1,3 posto, na 4.955 bodova, najvišu razinu u 15 godina. Rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se rastu cijena dionica u petak, nakon što su ministri financija eurozone postigli sporazum o produljenju programa financijske pomoći Grčkoj za još četiri mjeseca. Prema tom sporazumu, Grčka bi do ponedjeljka trebala euroskupini podnijeti popis svih mjera koje planira poduzeti do kraja programa financijske pomoći.

 

Ulagači su odahnuli jer taj dogovor otklanja opasnost da se Grčka idućega mjeseca, nakon isteka dosadašnjeg programa međunarodne financijske pomoći, nađe pred bankrotom, bez dovoljno sredstava za isplatu svih dospjelih dužničkih obveza. "Tržište se prošloga tjedna držalo prilično dobro dok se čekao rasplet grčke dužničke drame. No, obujam je bio nizak, jer su ulagači čekali signale treba li početi kupovati dionice ili čekati", kaže Frank Cappelleri, analitičar u tvrtki Instinet.

 

Ističe da se ulagači, nakon sporazuma s Grčkom, sada mogu usredotočiti na gospodarske pokazatelje, koji su posljednjih dana bili u drugom planu. A novi makroekonomski podaci, koji se očekuju ovog tjedna, mogli bi dodatno potaknuti špekulacije hoće li Fed već polovicom godine povećati ključne kamatne stope ili će tu odluku odgoditi. Prošloga tjedna objavljen zapisnik sa siječanjske sjednice Feda pokazao je da njegove čelnike zabrinjavaju niska inflacija i jačanje dolara prema ostalim valutama, što otežava oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva. Zbog toga su oživjele špekulacije da bi Fed mogao odgoditi odluku o zaoštravanju monetarne politike. No, te su špekulacije ubrzo splasnule jer su novi makroekonomski podaci pokazali da gospodarstvo i dalje stabilno raste.

 

Zbog toga se s nestrpljenjem čeka polugodišnje izvješće predsjednice američke središnje banke Janet Yellen u Kongresu u utorak. "Vjerujem prijašnjim izjavama Yellen da će Fed biti strpljiv i da će odluka o kamatama ovisiti o gospodarskim pokazateljima. Premda se rast ponešto usporava, trend oporavka ostaje nenarušen", kaže Jeffery Saut, strateg u tvrtki Raymond James Financial. Osim dobrih gospodarskih pokazatelja, proteklih su tjedana cijene dionica poticali i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati većine američkih kompanija.

 

Ovoga će tjedna, pak, u fokusu ulagača biti kvartalna poslovna izvješća trgovačkih lanaca, koja će pokazati jača li potrošnja Amerikanaca, što je neophodno za daljnji rast najvećeg svjetskog gospodarstva. U fokusu ulagača bit će i cijene nafte koje već mjesecima znatno utječu na tržišta kapitala, jer snažno pritišću dionice u energetskom sektoru. Od lanjskog lipnja pale su za više od 50 posto, pa su u siječnju zaronile na najniže razine u šest godina. No, kasnije su ponešto ublažile gubitke. Prošloga su tjedna, nakon vijesti o daljnjem rastu zaliha u SAD-u na rekordne razine, što pokazuje da je ponuda i dalje veća u odnosu na potražnju, cijene 'crnog zlata' zabilježile prvi tjedni pad nakon tri tjedna rasta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, fed