Hrvatska

HSBC: Istražit će se jesu li i hrvatski građani sudjelovali u utaji poreza preko HSBC-a

'Svi živimo ovdje i moramo plaćati porez.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić potvrdio je danas u Lepoglavi da će se istražiti jesu li u izbjegavanju plaćanja poreza kroz privatne račune u britanskoj banci HSBC sudjelovali i hrvatski građani.

Komentirajući, na zahtjev novinara, medijske tvrdnje da su i hrvatski klijenti otvarali 'crne račune' u HSBC-u Miljenić je kazao da će dio naših sugrađana koji su na taj način izbjegavali plaćanje poreza "taj porez platiti" dok će u određenim slučajevima i kazneno odgovarati jer izbjegavanje plaćanja poreza predstavlja kazneno djelo.

"Svi živimo ovdje i moramo plaćati porez", kazao je ministar.

Podsjetio i da se sve zemlje bore protiv utaje poreza i da je tu vrlo bitna međunarodna suradnja. Miljenić je kazao da su nekada bankarske tajne predstavljale veliki problem, da ga predstavljaju i danas, ali da te barijere nestaju jer je riječ o problemu s kojim se svi zajedno moramo boriti.

Najveća britanska banka HSBC priznala je u nedjelju da je njezina švicarska podružnica pomagala bogatim klijentima pri utaji milijuna funti poreza u Velikoj Britaniji, pišu britanski mediji.

Dokumenti, koje je 2007. ukrao računalni stručnjak koji je radio za HSBC u Ženevi, sadrže podatke o više od 100.000 klijenata švicarske podružnice te banke iz cijelog svijeta i pokazuju da su bankari pomagali klijentima u izbjegavanju plaćanja poreza te nudili ugovore kako bi porezne varalice izbjegli zakon.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

orsat miljenić, porez, HSBC